- Vi satser på kvalitet, siger lederen af avlsarbejdet på Stutteri Ask på Hindsholm.
- Vi forsøger at lave gode heste - så gode som muligt.
Det siger inseminør Kaj Rosenlund, leder af avlsarbejdet på Stutteri Ask, der er beliggende på Fyns nordøstlige »top«, den naturskønne halvø, Hindsholm.
Stutteri Ask, der er et særdeles kendt navn blandt hestefolk - ikke kun i Danmark men i store dele af det øvrige Europa - har adresse på Schelenborg Gods ved Martofte på Hindsholm.
Schelenborg har siden 1982 været ejet af Kjeld Kirk Kristiansen, storaktionær og bestyrelsesnæstformand i Lego-koncernen. Godsets landbrug består af ca. 500 ha, hvoraf ca. 40 ha er skov. Der er desuden maskinsamarbejde med en naboejendom på ca. 200 ha.
I 1993 startede Stutteri Ask med avl af springheste med konkurrence for øje. Stutteri Ask har hjemme dels på Schelenborg og dels på den nærliggende gård, Kristiansminde.
Venter 20 føl
- På Kristiansminde er der ride- og springheste samt hingstestald, fortæller Kaj Rosenlund. Avlsarbejdet foregår på Schelenborg, hvor vi har alt opdræt af stutteriets heste, det vil sige hopper, føl og plage samt ungheste i let arbejde. Kontor og administration er også på Schelenborg.
- I alt har vi ca. 110 heste på de to steder - ca. 80 på Schelenborg og 30 på Kristiansminde. Vi har otte avlshingste, som er købt ind fra hele Europa. Alle er kåret i Dansk Varmblod. Og vi har 20 hopper, som vi skal have føl af i år. Vi laver ægskylninger - til rugehopper. Og i år har vi som noget nyt også reagensglasbefrugtning, som er blevet udført i Italien.
Moderne reproduktion
- I starten kørte vi til Belgien og fik lavet ægskylninger, men nu får vi dem lavet herhjemme, fortsætter Kaj Rosenlund. Det arbejde er dyrlæge Rikke Munk Andersen fra Højgaard Hestehospital i Morud primus motor i.
- Vi tapper hingste fire gange om ugen. Og vi sælger sæd - i løbet af en sæson til ca. 350 bedækninger i ind- og udland. Det er hovedsagelig kølesæd, men også lidt frostsæd. Her på stedet inseminerer vi kun egne hopper. Fremmede hopper insemineres hos Blue Hors i Randbøl ved Vejle - eller ude hos hoppeejerne.
Godt blod til avlen
Kaj Rosenlund understreger, at Stutteri Ask med hensyn til resultater forsøger at være med helt fremme.
- Vi satser på god kvalitet og investerer i dyre hingste. Det skal jo også gerne give afkast i den anden ende. Også i form af tilførsel af noget godt blod til avlen.
- Vi har en chef - Kjeld Kirk Kristiansen - der synes, det er sjovt. Det har været med til at hæve kvaliteten.
- Alle hestene er på Schelenborg, til de er 3 år. Vi har en pige, der rider dem til, og som kan »læse« en hest, så dens evner kan blive udviklet bedst muligt. Når hestene er redet til, kommer de over i springstalden.
Hingstekåring og åbent hus
Stutteri Ask har fire medarbejdere på Schelenborg og syv på Kristiansminde - altså 11 ansatte i alt.
Kaj Rosenlund erkender, at Stutteri Ask naturligvis har mærket krisen. Men ikke så meget som så mange andre - hvilket han tilskriver bestræbelserne på hele tiden at satse på den bedst mulige kvalitet.
Stutteri Ask er i øvrigt i fuld gang med forberedelserne til at deltage i den årlige hingstekåring i Herning, som finder sted i dagene 7.-12. marts, og hvor stutteriet stiller med 13-14 unge hingste og rideheste.
Der ud over holder Stutteri Ask selv åbent hus med ridestævne og hingstefremvisning, lørdag den 21. april.