Over 40 deltagere havde en spændende bustur for midler fra Kvægavlsforeningen Fyns jubilæumsfond. De så blandt andet en kæmpe stald med næsten 3.000 slagtekalve.
Det blev noget af et tilløbsstykke, da Landbrug & Fødevarer, Kvæg sammen med Viking Danmark og Danish Crowns oksekødsdivision i forrige uge havde inviteret til åbent hus hos en af landets største kalveproducenter, Kjargaarden I/S ved Sunds.
Langt over 1.000 kvægbrugere fra hele landet fik præsenteret det nye projekt med krydsningsproduktion af kalve under otte måneder.
Blandt dem var godt 40 fynboer, som havde taget imod Fynsk Kvægs tilbud om en gratis bustur, sponsoreret af midler fra den hedengangne Kvægavlforeningen Fyns jubilæumsfond.
Efterspørgsel
Det er den faldende handyrpræmie og en stigende eksport af spædkalve, sammen med ønsket om at optimere økonomien i kvægbruget, som er baggrunden for, at Viking Danmark, Danish Crown og Videncentret for Landbrug, Kvæg, er gået sammen om dette projekt med krydsningskalve.
Samtidig er der en stigende efterspørgsel efter oksekød i Europa. Derfor lægger koncept hos Danish Crown op til, at danske kvægbrugere selv udnytter denne mulighed, frem for at sende kalvene til Holland, eller som det sker bag jerseystaldene, at give tyrekalvene boltpistolen, så snart de har set dagens lys.
Tre besætninger er involveret i forsøgsprojektet med i første omgang omkring 500 jersey- og holsteinkalve, som er blevet født med enten en limousine eller blåhvidt tyr som far.
300 af disse går i de kæmpestore stalde på Kjargården, hvor der sidste år ialt blev opdrættet ikke mindre end 3.316 slagtekalve, heraf de 2.588 til Dansk Kalv konceptet.
Påvirker ikke køerne
- Det er godt koncept, som kvægbrugerne bør tage til sig. Det giver mulighed for en tilvækstværdi i kvægbruget, påpegede formanden for Fynsk Kvæg, Lars Iversen, der var med i bussen og derfor også fik tid til at se de imponerede stalde og høre de faglige indlæg på storskærm i værkstedsbygningen på gården.
Her kunne Kevin Byskov fra Videncentret for Landbrug, Kvæg fortælle, at hverken drægtigheden, antallet af dødfødt kalve eller ydelsen hos de indlemmede malkekøer er blevet påvirket af insemineringen med kødkvægsæd.
Forsøgene har vist, at krydsningskalvene tager betragteligt mere på, end de renracede kalve. Således lå tilvæksten pr. dag ved holstein-tyrekalve krydset med kødkvæg på 1.550 gram dagligt og for jersey's vedkommende på 1.280 gram.
DC Beef er parat til at modtage de kødfulde kalve under otte måneder.
- Vi skal gerne have 100-200 kalve om ugen og meget gerne flere, sagde slagteridirektør Lorenz Hansen og understregede, at kalvekødet udelukkende ventes at skulle eksporteres.
- Markedet herhjemme er fyldt op med Dansk Kalv, men til gengæld tror vi på afsætning af det lyse kalvekød sydpå.
Rykind hos RYK-formanden
- Du kommer trofast hvert år til vort årsmøde på Fyn. Derfor var det tiden, at vi også besøger dig.
Med disse ord trådte formanden for Fynsk Kvæg, Lars Iversen, og de øvrige godt 40 fynske kvægbrugere ind i den økologiske stald hos formanden for RYK, Jens Chr. Mathiasen i Givskud forrige onsdag.
Besøget var lagt på vejen til åbent hus arrangementet med krydsningskalve i Sunds.
På gården Brunsminde og en nabogård har RYK-formanden sammen med en kompagnon et fælles I/S med ialt 360 køer plus opdræt. Til bedriften hører 350 hektar, heraf omkring de 80 procent med græs. Af disse kan de 300 hektar vandes med deres ialt ni vandingsmaskiner.
Hjemmearbejdende
Interessentskabet med Gert Hansen indgik Jens Chr. Matthiasen 1. oktober sidste år, efter han i en årrække havde været ansat hos RYK-formanden.
I den forbindelse er Anne og Jens Chr. Matthiasen flyttet i et nyopført stuehus på en naboejendom, mens Marianne og Gert Hansen med deres tre børn er flyttet ind på Brunsminde. Med virkning her fra 1. februar er Marianne blevet hjemmearbejdende.
- Her på stedet malker vi 180 køer i tre robotter, og ellers passer jeg og Marianne alene bedriften, fortalte Gert de fynske gæster. På den anden gård står Gert's lillebror, René for malkningen, medens Jens Chr. Matthiesens opgaver blandt andet er blanding af foder til de mange økologiske jerseydyr.