Masser af udfordringer for det lille økologiske mejeri, der ikke kan sælge mere mælk i Danmark, og hver uge har 200 millioner kg mælk i overskud.
Eksporten skal redde Thise Mejeri, som i øjeblikket kæmper med at komme af med al sin mælk.
Hver uge har mejeriet således i øjeblikket over 200 ton mælk i overskud, som man i øjeblikket sælger til en alt for lav pris syd for grænsen. Det fortæller mejeriets bestyrelsesformand, Niels Erik Nilsson, til Effektivt Landbrug.
- Det startede i 2007, hvor vi fik at vide af vores kunder, at vi skulle sørge for at kunne levere varen, for ellers ville de gå ud at lege med nogle andre, og så tog vi mere og mere mælk ind, fortæller Niels Erik Nilsson.
I alt 22 millioner kg mere mælk blev det til for Thise Mejeri, der hvert år nu producerer omkring 100 millioner kg mælk.
- Og så kom finanskrisen, og så lå økologien pludselig lidt stille, så jo vi har et problem med overskudsmælk. Det må vi erkende, siger bestyrelsesformanden.
Afviser rygter
Niels Erik Nilsson afviser dog rygter, der florerer blandt kredse af økologiske mælkeproducenter om, at Thise Mejeri er i så alvorlige problemer, at mejeriet er i fare for at lukke ned eller blive solgt til konkurrenter i den nærmeste fremtid.
Thise Mejeri halter en del efter på noteringen i forhold til Arla. Acontoprisen er i øjeblikket på 2,95 kroner pr. kg mælk mod Arlanoteringen, der i øjeblikket ligger på 3,39 kroner pr. kg mælk.
Thise budgetterer med en mælkepris på 3,15 kroner pr. kg i 2012.
- Det er klart, at der er landmænd, der bliver utålmodige, da de er under hårdt pres, men vi kan kun bede om at vinde tid. Det gør ondt med de 200 millioner kg mælk, som vi hver uge sælger syd for grænsen til en alt for lav pris. Det må vi erkende, siger Niels Erik Nilsson.
Satser på eksport
Den overskudsmælk, som Thise Mejeri har, forsøger man nu at få solgt ud af landet til en ordentlig pris. Det koster dog også penge.
I Tyskland oplever man dog i øjeblikket vækstrater på 50 procent, og det forventer man fortsætter i indeværende år.
- Og det er minimum. Men det koster jo også penge. Vi har måtte ansætte flere i salgsafdelingen. I Tyskland er det jo ikke bare at ringe til en kunde og sige, at vi har det og det produkt. Der skal følges op meget mere, end der skal herhjemme, siger han.
Svært at vokse i Danmark
I Danmark lyder det fra bestyrelsesformanden, at man nok sidder på den del af kagen, som det er muligt for Thise.
- Hvis vi bliver større her, så er der nok nogen, som pludselig vil synes, at det ikke er så sjovt at lege længere. Så kan dem, der er større end os, sagtens gøre livet surt for os, hvis de vil, siger Niels Erik Nilsson med slet skjult henvisning til Arla.
- Vi ved godt, at vi er lillebroren. Og vi har ingen intentioner om at udkonkurrere Arla på økologisk mælk. Det ved vi godt, at det kan ikke lade sig gøre. Vi kan kun vokse i Danmark, hvis økologien vokser. Det vil sige, at vi skal ud for landets grænser, men det er jo altså som sagt et langt sejt træk, siger Niels Erik Nilsson.