Loftet bliver hævet for vækstkautioner

EU-kommissionen har godkendt, at Vækstfonden kan give landbruget vækstkautioner på op til 25 millioner kroner mod hidtil 10 millioner kroner. Rigtig god nyhed, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Det bliver nu lettere for landbruget at skaffe finansiering til udviklings- og vækstinitiativer i penge- og realkreditinstitutterne.

EU-kommissionen har således godkendt, at Vækstfonden kan give landbruget vækstkautioner på op til 25 millioner kroner mod hidtil 10 millioner kroner.

- Udvidelsen er vigtig, fordi den styrker sunde landbrugs muligheder for at opnå finansiering til udviklings- og vækstinitiativer, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i en meddelelse.

Rigtig god nyhed
Fra Landbrug & Fødevarer lyder det fra erhvervspolitisk direktør, Lone Saaby, at EU-kommissionens godkendelse for at hæve loftet for vækstkaution i landbruget, er en rigtig god nyhed.

- Det har vi ventet på rigtig længe. Det har næsten taget et halvt år. Det her betyder, at også større investeringsprojekter kan benytte vækstkaution. Det er rigtig godt. Vi kan jo se, at 10-millioners kroners-ordningen har været af meget stor succes for landbruget, siger Lone Saaby.

157 har benyttet ordning
Siden april 2010 hvor det blev muligt for landbruget at få vækstkaution på lån op til 10 millioner kroner, har landbruget fået vækstkaution for 681 millioner kroner. I alt 157 ansøgere har benyttet ordningen, og det gør landbruget til den største sektor, der har søgt inden for 10-millioner kroners-ordningen.

- Nu kan flere og større projekter så komme i betragtning til at få statsgaranti til at optage lån i den finansielle sektor. Det betyder rigtigt meget. Vi har jo nogle eksempler, hvor nogle projekter er blevet skåret til, så de kan gå ind under 10 millioner kroners-grænsen. Nu er der større muligheder, siger Lone Saaby.

Sådan virker det
Med de nye kautioner kan Vækstfonden kautionere for 75 procent af en landbrugsbedrifts lånebehov op til 10 millioner kroner og for 65 procent af den del af finansieringen, der ligger mellem 10 og 25 millioner kroner.

Skulle en bedrift få problemer med at tilbagebetale eksempelvis et banklån, dækker Vækstfonden således størstedelen af bankens tab. Kautionen kan dække bank- og realkreditlån, leasing, factoring og garantier.

 

Læs også