I morgen skal der køres gylle ud

Landmand ved Silkeborg vil køre gylle ud i morgen tidlig. Det kræver dog god omtanke inden man går i gang, lyder det fra landboforening og kommune i fælleskab.

Vi kører gylle ud i morgen.

Det siger svineproducent Jens Ole Futtrup på Thorupgård nær Voel ved Silkeborg. Han har bestilt maskinstationen til at komme i morgen tidlig.

- Der er et godt føre og gode udbringningsforhold nu. Om en måned kan der være 20 centimeter sne, og så vil jeg gerne undgå at stå i en situation, hvor jeg har helt fulde tanke, siger Jens Ole Futtrup.

Opfordrer til at lade være
Landmænd som Jens Ole Futtrup bør dog være opmærksomme inden gyllen køres på markerne.

Hos Landboforeningen Midtjylland og Viborg Kommune opfordrer man således i fællesskab direkte områdets landmænd til at undlade helt at bringe gylle ud på frossen jord - også selv om det fra 1. februar er lovligt.

- Gylleforureninger belaster landbrugets image og skygger for de meget gode miljøtiltag, som landbruget gennemfører i disse år, lyder det fra formanden for LandboMidtøst, Steen Vindum.

Baggrunden for opfordringen er flere eksempler, hvor det gik galt i vinteren 2011. For selv om landmanden er meget omhyggelig med at vælge tilsyneladende sikre arealer, kan der opstå situationer, han ikke kan forudse.

- I nogle sager havde landmanden overvurderet gyllens evne til at trænge ned i jorden, så gyllen løb på overfladen med risiko for forurening af vandmiljøet, lyder det fra Landboforeningen Midtjylland.

Ikke nervøs
Jens Ole Futtrup driver 340 hektar med hvede, vinterbyg, rug og raps. Han fortæller, at han ikke er nervøs ved at køre gylle ud nu.

- Når vi lægger svinegylle ud, vil gyllens lidt højere temperatur tø de øverste centimeter jord så meget op, at gyllen kan trænge lidt ned og bindes i jorden med det samme. Og med de lave temperaturer, er der ingenting, der forsvinder, understreger Jens Ole Futtrup.

Læs også