Sætter pris på kød til gårdbutikker

Skallebølle Slagtehus tilbyder lige fra afhentning af levende slagtedyr til at færdigpakke kødet med prismærkning.

Selv om kødet koster lidt mere, så mærker man hos Skallebølle Slagtehus en stigende interesse for oksekød med kendt oprindelse. Og med den historie, som følger med dyret fra folden til det lokale slagtehus i form af skånsom og etisk rigtig håndtering - og i sidste ende kvaliteten og smagen af godt, lokalt kødkvæg.

- Folk står ofte i kø i vor butik, og kommer heldigvis igen og igen, siger Ruth Karlsen, der passer slagtebutikken ved den gamle hovedvej i Skallebølle i de to ugentlige åbningsdage, torsdag og fredag.

Oksekødet, røgvarerne og pålægsvarerne i kølediskene kommer fra Ruth og slagtermester Egon Karlsens egen ammekobesætning på Skjoldemose i Tommerup og fra en besætning i Brenderup med tilsvarende driftsform.

Specialblanding
Deres besætning består af 35 ammekøer af kødracer samt to limousine avlstyre. At det er denne tyrerace skyldes primært, at den giver lidt mindre kalve end hos andre kødkvægracer.

- Derved har vi aldrig problemer med kælvningerne, fortæller Egon Karlsen og oplyser, at tyrekalvene slagtes efter 10-12 måneder og kvierne efter omkring 16 måneder.

- Vi giver dem Ewers Kalve Vækst specialblandingen med 15 procent proteinindhold sammen med valset hvede. Det giver en god kødkvalitet og et tyndt fedtlag, forklarer Egon Karlsen.

Etiketter
Udover den løbende slagtning af et eller to af deres egne dyr hver uge for at sikre fyldte hylder i butikken, så udfører slagtehuset slagtning af både kreaturer, grise, får, geder og heste for private i stor stil. I højsæsonerne drejer det sig ugentligt om op mod omkring 35 dyr, der slagtes og udskæres af de ansatte tre slagtersvende og tre lærlinge.

En stadig stigende aktivitet er slagtninger for gårdbutikker, der ligesom slagtehusets egen butik mærker øget søgning af kvalitetsbevidste kunder.

Som noget nyt tilbyder Skallebølle Slagtehus nu at forsyne de færdige, vakuumpakkede varer med etiketter med både butikkens navn, pakkens indhold, kg-pris og totalpris.

- Det er en service, som vi forventer os meget af, i takt med den øgede interesse for at købe sit kød »ved stalddøren«, siger Egon Karlsen.

Skånsomt
Overfor både private tilbyder han dermed hele paletten, lige fra afhentning af dyret til slagtning til det er forarbejdet og altså nu også prismærket.

I slagtehusets lastbil sørges for skånsom transport, og er der tale om en vanskeligt dyr, så sørger Egon Karlsen med sin riffel for aflivning i marken, betinget af en forudgående dyrlægeattest.

Når dyret er slagtet, sørges der for den nødvendige modning, inden udskæringen efter kundens ønske.

- Vi har mange, som deler et kreatur i flere portioner, og her er vi behjælpelige med »retfærdig« deling, når slagtermesteren at fortælle, inden turen går til Faaborg for at hente en slagtetyr ved færgen fra Bjørnø.

Læs også