Orner skal være lugtfri

Om syv år må grise i Europa ikke længere kastreres, hvilket kan føre til en ubehagelig lugt af ornens kød under madlavningen. Danske forskere vil finde de gener, der giver lugten og dermed sikre en lugtfri frikadelle.

Fra 2018 er der i Europa indgået en frivillig erklæring om at stoppe brugen af kastration for at forbedre grisenes velfærd. For at hindre at forbrugerne må vænne sig til lugten af orne, når aftensmaden tilberedes, har danske forskere nu sat sig for at finde de gener, der giver den grimme lugt.

- Når vi forhåbentlig får løst denne udfordring, kan vi være med til at sikre forbrugerne en fortsat god oplevelse med dansk svinekød. Men først skal vi lokalisere de markører i grisens DNA, som udvikler et højt niveau af ornelugt.

- Det er et stort arbejde, for der er 60.000 DNA-markører på hele grisens genom, siger Anders Vernersen, afdelingschef for Avl & Genetik, Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

Man skal finde lugten
Han understreger desuden, at et positivt resultat også vil smitte positivt af på værdien af danske grise i udlandet, som i dag aftager alt fra sæd over avlsgrise til slagtesvin og svinekød fra Danmark.

Projektet, der skal eliminere lugten af orne, ledes af erhvervspostdoc Anders Bjerring Strathe i tæt samspil med professor Haja Kadarmideen fra KU Life. Målet er at finde metoder med genomisk selektion, som kan reducere antallet af grise, som udvikler lugten samt værktøjer, der kan forudsige risikoen for, at lugten opstår. 

Fremmer bæredygtighed
- Ved at anvende state-of-the art inden for avl og de bedste biologiske teknologier forventer vi, at dette projekt i høj grad vil bidrage til at undgå kastration uden at påvirke markedet for svinekød, siger Haja Kadarmideen.

Projektet vil, understreger Haja Kadarmideen, fremme en bæredygtig dansk svineproduktion fra både et velfærds- og et miljømæssigt perspektiv, fordi ukastrerede grise udnytter foderet bedre og påvirker miljøet mindre. 

Anders Bjerring Strathe vil arbejde tæt sammen med forskere fra Videncenter for Svineproduktion og Quantitative and Systems Genetics gruppen ved Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Københavns Universitet, KU Life.

Læs også