Ved Gefions renteetableringsmøde i sidste uge havde man inviteret finansmanden Jens Balle til at rådgive og fortælle forsamlingen om vores moderne instinkter.
Finansmanden Jens Balle holder blandt andet foredrag og skriver blogs for Jyllandsposten, hvor han blandt andet har skrevet om hulemænd i habitter – den moderne investeringsrådgiver. Jens Balle indledte i sidste uge sit foredrag i Gefion klart og tydeligt med definitionen på en typisk dygtig investor.
- Den bedste investor er en psykopat, det er folk som mangler en del af følelses- apparatet, hvilket flere videnskabelige undersøgelser bekræfter, forklarer han.
Investoren er utrolig konkurrenceminded, men samtidig underlagt de hulemandsinstinkter vi alle render rundt med i dag – i vores moderne verden.
Flokmentaliteten
Jens Balle fortæller videre, at når mennesker bevæger sig ud på det finansielle marked, er vi stadigvæk underlagt en flokmentalitet og giver efterfølgende et eksempel på denne opførsel.
- Vi vil gerne gøre lige som de andre, vi er flokdyr. Også når der skal investeres, og vi vil gerne passe ind, og det påvirker os. Engang viste man til en forsamling to stykker papir, hvor der var tegnet en lodret streg på hver. Den ene var tydeligvis meget længere end den anden, og på forreste række spurgte man så, hvilken streg, der var længst.
- Alle undtagen den sidste person i rækken, som ikke var klar over det lille eksperiment, pegede bevidst på den korteste streg, og forklarede, at den var længst, velvidende, at det var den ikke. Det fik slutteligt det ufald, at den sidste person, også vurderede den korteste streg til at være den længste, ud fra den konklusion at når de andre mente det, så måtte det være rigtigt.
Konstante påvirkninger
Jens Balle forsætter med at forklare, at udover den stærke trang til at træffe identiske beslutninger påvirkes vi meget af fagfolk, som vi tildeler en stor troværdighed.
- Der er mange måder, vi påvirker hinanden på, vi tror, vi kører bedre bil end alle andre. Vi tror også, at vi er særligt gode til nogle ting, især os hanner, og det er ikke altid, vi er det. Vi vil nemlig ikke fremstå som værende dumme i en forsamling, så når vi står overfor specialister lytter vi, måske knap så meget til bankrådgivere mere, fortæller en smilende Jens Balle og forsætter.
- Derfor skal I passe på specialister, spørg andre specialister og vær kritiske. Ude på de finansielle markeder, skal I have en klar strategi, som det tidligere er blevet nævnt. Den skal være skriftlig - ikke mundtlig – så får strategien en højere troværdighed.
Overhold aftaler
- I skal også definere jeres muligheder – jeres ind- og udgange. Hvor er min nødudgang i denne strategi? Og man skal involvere andre, så de kan holde en op på planen. På den måde overholder man sine egne skriftlige aftaler. Strategien kan være forsigtig eller aggressiv, det er lige meget, bare I holder fast i jeres egen aftale.
- Det er en god handel, når man gør det, man har aftalt på forhånd, det er en god aftale. Det er ganske enkelt vejen til succes, selvom vejen kan være lang, slutter Jens Balle.