FUSION: Det sidste halve år har været præget af fusion hos Danish Agro I Vrå. Og fordelene er store, lyder det fra detaildirektøren.
Høsten hos Danish Agro - det tidligere Nordjyllands Andel - i Vrå foregår anderledes i år. I år er man ikke i så høj grad bufferlager, som man plejer. Der kommer det korn ind, det vurderes, at der skal bruges i området, ikke mere. Fra de sydligste afdelinger i salgsområde Nordjylland vil kornet, der plejer at komme til Vrå, typisk blive sendt sydpå i år, fordi man nu ser på logistikken i hele Danish Agro, og det er landsdækkende.
Logistikafdelingen er flyttet til Karise på Sjælland. Det er her, man nu har overblikket.
I det hele taget er der færre folk i Vrå. Omkring 15 færre. Men det landsdækkende samarbejde er godt, fortæller detaildirektør Jan Vanggaard Pedersen, der sidder på regionshovedkontoret i Vrå med afdelinger i Tårs, Dronninglund, Haubro, Gistrup, Terndrup og Gøttrup.
- Man skal da vænne sig til, at ting bliver lavet lidt længere væk og på en lidt anden måde, siger han og understreger, at det vigtigste er, at tingene bliver gjort ordentligt og billigst muligt.
Og han ser mange fordele ved fusionen. Samarbejde og stordrift er et plus.
Fordel for fremavlskorn
- Det er et konkurrencemæssigt plus, og det giver en tættere dialog og samarbejde med resten af landet, at vi nu er en del af et landsdækkende firma, siger Jan Vanggaard Pedersen.
Det betyder, at der kan hentes fremavlskorn fra hele landet og til hele landet. Det kan gå hen og blive en fordel for nordjyderne i år, vurderer Jan Vanggaard Pedersen, fordi der andre steder i landet er større problemer med spiring af korn, end der er i Nordjylland.
Fra foder til industri
Jan Vanggaard mener, at forretningen vil skifte karakter, efterhånden som der skal bruges mindre foderkorn.
Brødrug, der samles i Gistrup, er en stigende vare. Og den nordjyske jord egner sig til rugen, mener han og understreger, at det er et godt alternativ til hvede.
Men både brødhvede, hvede til kiks og maltbyg vil også være stigende, vurderer han.
Også med hensyn til sortsudvalget, er han glad for fusionen.
- Her i nord er det vigtigt at have sorter, der kan klare en vinter med sne og frost og samtidig er faldtals-stabile, så de ikke spirer i høst. Og så skal de selvfølgelig også være udbyttestærke og resistente, siger han og pointerer, at gennem samarbejdet med Nordic Seed har man rigtig mange gode sorter også til andet end foderkorn.
Svært at spå om prisen
Omkring priserne er det svært at spå, mener han.
Men fordi lagrene på korn ikke er store, kan de stige fra det leje på 120 til 130 kroner, hvor det ligger nu.
- Der skal ikke mange dårlige høstresultater til, før det kan ske, vurderer Jan Vanggaard Pedersen.
Rapsprisen er mere forbundet med oliepriserne end med foderpriserne. De ligger nu på omkring 300 kroner med stigende tendens.
Korte foderkontrakter
Og foder fylder selvfølgelig også meget i det nordjyske område. Og der er fuld gang i foderslaget. Men stadig på korte kontrakter.
- Oftest forhandles i to tempi. Først handles den mængde, der kan handles til med eget korn. Og så handles resten senere, fortæller Jan Vanggaard Pedersen.
I rene handler handles sjældent længere end til to til tre måneder.
- Det er svært for os at få dækket handlen af på længere kontrakter, siger detaildirektøren, der glæder sig til, at alle de praktiske fusionsforhold helt er indarbejdet.
- Efter høst bliver det atter hverdag, siger han med et tilfreds smil.