Miljøministeren får ved et besøg i Gislev tirsdag et indblik i et kommende biavlsregister til bestræbelserne på at bekæmpe bi-sygdomme.
De danske bier er hårdt ramt af forskellige sygdomme. Det går ud over bestøvningen af planter, produktionen af honning og i sidste ende biodiversiteten. Imidlertid er et nyt projekt på vej, som skal hjælpe biavlerne med at bekæmpe sygdommene.
Det drejer sig om et online register for biavlere, Det Centrale Bigårdsregister, som skal gøre, at landets biinspektører bedre kan få fat på de informationer, de skal bruge i tilfælde af et udbrud af en sygdom på en bigård.
Ved et besøg hos biavler Jes Rasmussen, Pilekrogen 3 i Gislev i eftermiddag, tirsdag den 23. august, vil den nye digitale registrering efter en tur rundt i bigården blive forevist for miljøminister Karen Ellemann (V), inden hun om aftenen deltager i et møde på Centrovice om biodiversiteten i det åbne land.
Afløser papirsystem
Der findes i dag et papirbaseret system, men det nye system bliver en betydelig forbedring. Kort og godt er registeret en opdatering af det gamle system, hvor nye teknologier – som for eksempel geografisk information – er taget i brug.
- Fremover bliver det lettere for vores biinspektører at have det forkromede overblik, når der er sygdom i en bigård. Så de på den måde kan dæmme op for, at sygdommene spreder sig til de nærliggende bigårde, siger projektleder Birgitte Lund fra Plantedirektoratet.
De geografiske informationer, også kaldet GIS, kombineret med den faglige viden om bien, som biinspektørerne har, er det essentielle ved Det Centrale Bigårdsregister.
- Ved hjælp af systemet kan vi lave et detaljeret kort, hvor det for eksempel er muligt for biinspektørerne at oprette en zone med en tre kilometers radius rundt om en sygdomsramt bigård (typisk flyver en bi ikke længere væk fra sit bistade), hvor der er mulighed for at tjekke om andre bigårde også er ramt, siger GIS-chef Heine Torsson fra landinspektørfirmaet LE34, der har stået for at udviklingen af systemet.
Overblik over bestøvning
- En af fordelene ved registret er også, at vi i fremtiden kan få et bedre overblik over, hvor i landet der kan være mangel på bestøvning. Med informationerne fra systemet kan vi nemlig se, hvor stort et område bierne dækker og på den måde give biavlerne mulighed for at flytte deres bier hen til områder, hvor deres bestøvning er til større gavn for landbruget. Men først skal vi have registeret ordentlig i gang, siger Birgitte Lund.
Det er frivilligt om biavlerne vil tilmelde sig Det Centrale Bigårdsregister. Registret starter op hen over sommeren og forventes fuld funktionelt til begyndelsen af sæsonen næste år.