- Der er taget godt imod os

Konkurrencen om de østlige øers planteavleres gunst er hård, melder det tyskejede grovvareselskab Getreide, der netop er i gang med sin første høstsæson, siden de i begyndelsen af året etablerede sig i Østdanmark.

I næste uge brager det for alvor løs i Orehoved havn på Nordfalster, når årets kornhøst forventes for alvor at komme i gang.

Det fortæller forretningsfører for Getreide Danmark, Jens Henrik Jensen. Getreide Danmark er ejet af det tyske grovvareselskab Getreide AG, der har hovedsæde i Rendsburg midt i Slesvig-Holsten. I februar i år købte det tyske selskab lagerfaciliteterne på Orehoved havn, og udfordrede dermed de i forvejen etablerede grovvareselskaber i Østdanmark.

Selvom det først er i næste uge, at det for alvor går løs, så har der dog i den sidste tid alligevel også være noget at se til, for de tre ansatte, som arbejder i Orehoved havn.

Indtil videre i år har selskabet fået 1.000 ton raps ind og i næste uge sejler den første båd af sted mod Rostock, hvor Getreide AG’s oliemølle ligger.

- Vi har fået en hel del raps ind nu. Det ligger sådan med en 11-12 procent vand, og noget af det er også nede under 10 procent, siger Jens Henrik Jensen.

Han fortæller, at det ser ud til, at oliekvaliteten, altså det olie, der kommer ud af tørstoffet, for det mestes vedkommende af det, der er kommet ind til videre, ligger under 45 procent, hvilket ikke er så højt.

- Jeg tror, det skyldes, at der mange af frøene, der ikke er helt modne. Der er lidt grønne frø imellem, siger Jens Henrik Jensen, der fortæller, at man i år venter, at man skal have i alt 10.000 ton raps ind.

Pr. hkg raps svinger prisen for raps hos Getreide Danmark i øjeblikket mellem 311 kr. og 321 kr.

Travlt på havnen
Jens Henrik Jensen fortæller, at starten for Getreide Danmark på Nordfalster i øvrigt har været god.

- Jeg synes, at der er blevet taget godt i mod os. Der er mange af de lokale, der selv kan levere, der synes, at det er gevaldigt godt, at vi er kommet, da det er nemt for dem at komme med deres egen traktor om morgenen og læsse af inden de skal i gang med at tærske igen, siger han.

Konkurrencen er dog hård i området, bemærker han.

- Vi får ikke noget foræret. DLG og Danish Agro prøver jo at holde fast i det, som de har, og samtidig er der Overgaaard, og så starter Brdr. Ewers jo også herovre. Men sådan er det jo, når der er nogle, som roder op i vandene. Så er der nok også andre, der gerne vil ind og se, om de kan få en del af kagen, siger Jens Henrik Jensen.

Ifølge ham er der to lejre af landmænd. Nogle har med længsel set efter nye aktører på markedet, så der kunne komme mere konkurrence. En anden lejr handler der, hvor de altid har handlet.

- Det er dem, som vi skal arbejde noget mere med, så vi kan få dem til at handle med os, og det er ikke noget, som vi bare for forærende, siger Jens Henrik Jensen.

Næsten altid åbent
Han fortæller, at Getreide Danmark adskiller sig fra konkurrenterne ved, at de er mere fleksible i, hvornår landmændene kan få lov til at aflevere deres korn.

- Vi er her, når kunderne har behov for det. Hvis nogen har behov for at komme klokken 18.30 eller klokken 22 om aftenen, så er vi her. Det kan selvfølgelig godt være, at vi bliver trætte af det om nogle år, men lige nu kører vi det sådan, siger Jens Henrik Jensen.

 

Læs også