Dyb uenighed om foderprisernes udvikling  

Råvareanalytikere er fundamentalt uenige om de kommende måneders prisudvikling på korn og foder.

Skal hveden koste 180 eller 90 kroner? AgroMarkets siger sælg, mens Agrocom råder til at købe.

Der er dyb uenighed blandt analytikerne, når det gælder den fremtidige prisudvikling på korn og foder.

Spørger man cheføkonom Klaus Moltesen Ravn, AgroMarkets, så er kornmarkedet i stor fare for et decideret sammenbrud.

- Sandsynligheden for et egentligt sammenbrud er overhængende. Men timingen er svær. Det kan ske i næste uge eller det kan ske til jul, siger han.

- Vi anbefaler derfor salg af møllehvede på 3-5 måneders sigt. Og vi anbefaler planteavlere at sælge en tredjedel af ny høst nu, fortsætter han.

Klaus Moltesen Ravn begrunder blandt andet sin analyse med, at verdenslagrene har en fornuftig størrelse i øjeblikket, og at der samtidig er en høj grad af spekulation i markedet.

Fundamentalt uenig
En helt modsatrettet vurdering kommer fra analytiker Palle Jakobsen, Agrocom. I dagens markedskommentar her i Effektivt Landbrug råder han til at købe foder inden Sankt Hans.

- Med den ekstremt stramme forsyningssituation in mente, skal man forvente, at sommeren bliver en meget turbulent affære. Man skal regne med, at hveden følger med majsen, hvor alt andet end rekordavl af majs i Kina og USA vil give massiv støtte til kornpriserne i opadgående retning, lyder vurderingen fra Palle Jacobsen.

Han fastholder at prisudviklingen på foder fortsat følger en ubrudt stigende handelskanal.

- Jeg anser den seneste nedtur som en gylden mulighed for at dække sit foderforbrug af til tålelige priser, inden vejrmarkedet tager fart i juli og august i USA, lyder det fra analytikeren.  

Ekstremt små lagre
Modsat Klaus Moltesen Ravn, anser Palle Jakobsen verdenslagrene for at være ekstremt små. Det er en væsentlig begrundelse for hans vurdering om, at priserne vil stige.

- De globale lagre med andet korn (foderkorn) bliver således de mindste siden 1974 og de amerikanske majslagre har ikke været mindre siden 1930’erne. De amerikanske lagre med sojabønner kan kun dække 14 dages forbrug og på samme måde er de globale lagre med vegetabilske olier de mindste siden 1974, lyder det fra Palle Jakobsen.

 

Læs også