Minister vil bane kortere vej mellem landbrug og ny viden

Bedre og mere videnbaserede uddannelser indenfor landbrug og fødevareindustri, og kortere vej fra forskningsresultater til rådgivere og landbruget. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kom med indspark og sugede til sig i forbindelse en rundtur til tre syd- og sønderjyske virksomheder indenfor landbrug, fødevarer og bioenergi.

En verdensbefolkning der bare vokser og vokser vil betyde øget efterspørgsel efter energi og fødevarer – og her er dansk landbrug et oplagt bud.  Men det kræver konstant opdateret forskning og viden, der når ud til landmændene.

Det var både overskriften og budskabet, da videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen var på rundtur rundt til tre syd- og sønderjyske virksomheder med relation til landbrug og fødevareindustrien i form af rådgivningsvirksomheden LHN i Tinglev, fødevarevirksomheden BHJ A/S, og energivirksomheden Linko Gas i Lintrup ved Rødding.

Under besøget hos LHN kom direktør Tage Hansen ind på den rolle rådgivningsvirksomheden med sin placering i grænselandet, har omkring både opdateret og specialiseret viden, og det samarbejde man har syd for grænsen med både rådgivere og Universitetet i Kiel.

- Vores udfordring de kommende år er, at der er brug for hurtig og varieret videnindsamling og hurtig beslutningstagning. Viden skal implementeres på et højt niveau, sagde Tage Hansen.

Nemmere godkendelse
Og videnskabsministeren er ret enig i den betragtning – og hun fremhævede også de mange ting der allerede er sket og som er i gang på området. Herunder hele akkrediteringen og godkendelsen af uddannelser, hvor hun kunne oplyse, at der ligger et udspil klar til efteråret:

- Her har vi brug for en tilbagemelding fra jer landmænd og rådgivere om, hvilke uddannelser i har brug for, sagde Charlotte Sahl-Madsen, der mener det skal være nemmere at få godkendt uddannelser, ligesom hu også mener at det skal være langt lettere at samarbejde med udenlandske universiteter – også uden for EU.

Charlotte Sahl-Madsen understregede også at regeringen som et led i sin 2020-plan arbejder på at få landbruget i partnerskab med teknologiske institutter.

- Der ligger en stor udfordring i at få forskningsresultater ud i rådgivningen, sagde Charlotte Sahl-Madsen.

Læs også