Landbrug & Fødevarer præsenterede i går på sit årsmøde sine ambitioner for, hvordan væksten bliver genskabt i samfundet.
Der stod vækst på dagsordenen Landbrug & Fødevarers årsmøde i går i København.
Organisationen mener, at der er brug for en langsigtet vækststrategi, som kan bringe Danmark på omgangshøjde med de stærkeste økonomier i Europa. Nabolande som Sverige og Tyskland buldrer nemlig derudaf med vækstrater på fire-fem procent, mens Danmark for tiden oplever recession.
- Omdrejningspunktet for sådan en vækststrategi bør være eksport. Meget mere eksport. Set tilbage over en årrække, så har eksport leveret langt det største bidrag til væksten i Danmark, sagde Niels Jørgen Pedersen.
21 procent af eksporten
På gårsdagens årsmøde lød det flere gange, at der især skal satses på eksport til de såkaldte BRIK-lande, som er en forkortelse for Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Landet som for tiden er i eksplosiv vækst.
- Vi skal bruge andres vækst som løftestang for vores vækst, lød det fra Niels Jørgen Pedersen.
Den danske fødevarebranche bidrager med eksport af i sær svin, mejeriprodukter og skind årligt med 44 milliarder kroner til handelsbalancen. Samlet leverer den danske fødevareindustri til 21 procent af den samlede danske vareeksport.
- Potentialet er endnu større. Alt tyder på, at der globalt vil blive efterspurgt endnu mere af det, som er vores styrke. Nemlig fødevarer af høj kvalitet og teknologi, som understøtter en bæredygtig global fødevareproduktion, sagde Niels Jørgen Pedersen.
To forudsætninger
Ifølge formand skal særligt to forudsætninger dog opfyldes i årene der kommer for, at Landbrugs- og Fødevareklyngen kan bidrage endnu mere til de i forvejen flotte eksporttal. Det hele opfylder nemlig ikke sig selv.
For det første kræver det, at danske virksomheders konkurrenceevne bliver styrket, så virksomhederne kan levere produkter med en kvalitet og til en pris, som de udenlandske konkurrenter ikke kan matche.