Den røde stald krakelerede

Coating til beskyttelse af beton kunne ikke hamle op med strabadserne i en svinesti. Firmaet bag coatingen er gået i tænkeboks.

Ud af den åbne dør ind til Steen Birkelands slagtesvinestald ved Rødding pulser finregnen ud i det fri og fordamper. Fugtigheden stammer fra den højtryksspuler, som er ved at rengøre sektionerne, efter at et hold grise har forladt stedet. Tre af sektionerne har særlig opmærksomhed fra de to personer bag firmaet Nordisk Afløbs Teknik A/S i Ribe, Michael Breil og Jens Eis.

For tre måneder siden malede de nemlig de tre sektioner røde med såkaldt coating, som oprindeligt er udviklet af Nordisk Afløbs Teknik til beskyttelse af faldstammer i huse og lejligheder.

Coatingbehandlede overflader minder om gummi i konsistens. Konsistensen gør, at bakterier har svært ved at sætte sig; at overfladen er let at rengøre; og så har selve coatingmaterialet vist sig at være modstandsdygtig overfor de syrer, nedfaldstammer udsættes for.

Farve forsvundet
Svinespyt forårsager også syreskader ved især spisetrug i svinestaldene, så Nordisk Afløbs Tekniks forsøg gik netop ud på at teste, om coatingen kunne klare slid og spyt fra grisene.

- Det ser ikke for godt ud, konstaterer Jens Eis dog, da de tre forsøgssektioner er spulet rene og kan besigtiges.

Der, hvor svinene har ligget på betonspaltegulvet, er den røde farve ganske enkelt forsvundet, og ved trugene er der heller ikke megen kulør tilbage.

De tre sektioner er blevet behandlet på hver sin måde før og under coatingprocessen. Første sektion er spulet af Nordisk Afløbs Teknik med hedvand, der er 120 grader varmt, samt forbehandlet med en blanding af coating og vand, og til sidst er ren coating lagt på. Sektion to er renset som normalt af en medarbejder i stalden og forbehandlet og coatet. Og tredje sektion er ligeledes renset ned, men blot coatet en enkelt gang.

- Det ser ud til, at coatingen ved trugene er spulet væk og ikke slidt af. Det kan tyde på, at syren fra grisespyttet ikke påvirker coatingen - men at spulingstrykket gør, siger Michael Breil.

Under rengøringen efter grisene blev der benyttet et tryk på 200 bar i højtrykspuleren.

Nyt forsøg
- Nu skal vi hjem og i tænkeboks. Vi skal i kontakt med kemi-ingeniørerne fra Teknologisk Institut, som i sin tid hjalp os med at udvikle coatingen, og høre, om man kan lave om på sammensætningen. Vi skal også have undersøgt, om coatingen blot skal renses med et mindre tryk, samt om betonfugtigheden har været for høj, da vi lagde coatingen, forklarer Michael Breil og tilføjer, at Nordisk Afløbs Teknik også har et forsøg i gang på stålkonstruktioner i en ny svinestald, hvor beskyttelsen holder fint trods svinenes efterladenskaber.

Michael Breil og Jens Eis har aftalt med Rødding-staldens ejer, at de igen laver et forsøg med coating på stedet. Om cirka tre måneder, når det kommende hold grise er kørt til slagtning, foreligger resultatet af den nye test.

 

Læs også