Væk fra industrilandbruget

Foreningen Frie Bønder – Levende Land har tilknyttet Steen Nørhede som planteavlskonsulent. Landbrug ØST har talt med konsulenten om arbejdet og udfordringerne

Foreningen Frie Bønder – Levende Land er ikke nogen stor organisation og protestbevægelsen, som de er blevet kaldt i medierne, er stadigvæk ikke kommet op på de 1.000 medlemmer, der var målet, dengang de i januar 2003 blev stiftet. Men nyansatte planteavlskonsulent Steen Nørhede ser mange muligheder i organisationen, som han fremover skal rådgive.

Planteavlskonsulenten skal vejlede i det landbrugsfaglige, men samtidig har han et ønske om at hjælpe organisationen med at udtrykke sig bedre og samarbejder med lignende græsrodsorganisationer.

Ensidig retning
Ifølge ham har landbruget generelt set bevæget sig i en ensidig retning de sidste par årtier, og her mener konsulenten at Frie Bønder – Levende Land kan være et muligt alternativ.

- Det, som er sket de sidste 10-20 år, er, at bedrifterne er blevet større, mens fødevarerne er blevet ringere. Samtidig er der kommet utrolig meget transport i erhvervet, og landdistrikterne er blevet affolket. Det er en kedelig udvikling, som Frie Bønder – Levende Land vil gøre op med, fortæller Steen Nørhede.

Tilbage til rødderne
Steen Nørhede er ifølge sig selv vendt tilbage til rødderne og vil bidrage med mere end blot at opdatere markplaner. For han kan identificere sig med organisationen.

- De landmænd, jeg har mødt inden for Frie Bønder – Levende Land, er velbegavede og spændende mennesker, hvis opgave blandt andet er at vise den øvrige befolkning, at der er et alternativ til industrilandbruget.

Og for konsulent Steen Nørhede handler det om bæredygtighed og kommunikation.

- Jeg vil også gerne hjælpe organisationen med at blive bedre til at markedsføre sig og til at kommunikere. Når vi sidder sammen og fører en konstruktiv dialog, kan vi mere effektivt finde frem til det image, Frie Bønder – Levende Land skal have.

Væk fra det rabiate
- Min opgave går ikke ud på at sidde og fortælle dem, hvor skabet skal stå. Jeg er først om fremmest planteavlskonsulent. Men jeg skal derimod hjælpe dem med at finde fælles fodfæste.

Steen Nørhede har stor erfaring med coaching og motivationskurser, en baggrund han vil trække på i det nye arbejde.

- Først og fremmest handler ansættelsen om, at organisationen vil have en konsulent, der oprigtig gider dem. Et menneske der har samme værdier og interesser som dem. Det betyder samtidig ikke, at jeg er imod alt, der ikke er økologisk.

- Vi skal faktisk væk fra den rabiate og firkantede tone, der er fremherskende i vores erhverv mellem de forskellige landboorganisationer, fortæller Steen Nørhede.

Ud over stepperne
Steen Nørhede tror, at de små jordbrug, som danner kernen i foreningen Frie Bønder – Levende Land, ofte skaber mest innovation, fordi disse bedrifter ganske enkelt er mere eksperimenterende.

Her er man tvunget til at udvikle sig, og indføre inspiration fra andre erhverv. Og den proces appellerer til konsulenten.

Organisationens udvikling vil føre en masse andre gode tiltag med sig. Det vil skabe liv på landet igen, og producerer og sælger man lokalt, vil det udvikle lokalsamfundene, lyder analysen.

- Vi skal ud over stepperne med vores budskaber og kreative kræfter. For på den måde tror jeg, at der vil komme mange flere medlemmer. Vi skal ganske enkelt kommunikere vores tanker ud på en nem og klar måde væk fra det negative og firkantede, for der er plads til os alle, slutter Steen Nørhede.

Læs også