Ministrenes afbud skuffer halmformand

Selvom klima- og energiminister Lykke Friis fik lov at bestemme dato, sted og klokkeslæt, melder hun alligevel afbud til halmleverandørernes årsmøde. – Det er ved at blive et demokratisk problem, siger halmformand.

Formanden for Danske Halmleverandører Hans Stougaard er ked af, at klima- og energiminister Lykke Friis så sent har meldt afbud til halmleverandørernes årsmøde 22. marts på Axelborg.

- Jeg synes, det bliver svært at forklare medlemmerne ved årsmødet i Danske Halmleverandører, at årsagen til afbuddet, nemlig ministerens deltagelse i et opfølgningsmøde for COP 16 i Mexico, ikke har været planlagt med længere horisont end vores møde.

- Sagen er nemlig, at vi - netop for at Lykke Friis havde mulighed for at komme til årsmødet - for flere måneder siden gav hende frihed til at vælge dato, sted og klokkeslæt. Derfor blev mødet placeret i København tirsdag den 22. marts, og derfor er det særligt ærgerligt, at hun alligevel ikke kan komme. Og jeg har svært ved at forklare mine medlemmer, at et opfølgningsmøde på COP 16 bliver arrangeret med kortere horisont end vort lille møde, siger Hans Stougaard.

Fodbold er vigtig
Halmformanden mener ikke, man kan fortænke landmændene i at tro, nogle af ministrene bevidst unddrager at møde landmændene.

- Jeg kan nu forstå, miljøminister Karen Ellemann også har meldt afbud til et møde med Bæredygtigt Landbrug her i denne uge, hvor hun ellers havde givet tilsagn om at deltage. Og mange planteavlere mangler vel også en forklaring på, hvorfor klima- og energiminister Lykke Friis måtte melde afbud til Plantekongressen i Herning. Det er og bliver et demokratisk problem, hvis borgerne ikke kan komme til at møde ministrene, mener Hans Stougaard uden at gå nærmere ind i de prioriteringer, der kan ligge bag.

Effektivt Landbrug har undersøgt Lykke Friis’ officielle mødekalender, hvor der ikke er oplyst om andre officielle møder den 11. januar, hvor hun måtte aflyse sin deltagelse ved Plantekongressen 2011 i Herning. I februar måned var der i klima- og energiministerens kalender oplistet seks officielle repræsentative opgaver, hvoraf de to var at overvære fodboldkampe, henholdsvis HSV mod Werder Bremen i Hamborg den 19. februar og FCK mod Chelsea i Parken den 22. februar.

Sort og grøn varme
Hans Stougaard har imidlertid selv nået at mødes med Lykke Friis i fredags.

- Her er det til gengæld glædeligt, at hun gav et løfte om snarest at arrangere et fællesmøde med ministerkollegerne fødevareminister Henrik Høegh og skatteminister Peter Christensen for at få afklaret problemerne med sort og grøn varme.

- Jeg bad hende om nogle gode forklaringer, der kan forhindre at deltagerne i traktorkaravanen til København på onsdag også tager halmballer med ind i byen. Vi er pressede af, at Dong, som staten jo ejer en 75-76 procent af, har spillet ud med at reducere halmforbruget til energi med mellem 200.000 ton og 470.000 ton.

Savner klart svar
Hans Stougaard har stor forståelse for at klimaministeren forfølger sine liberale holdninger, der byder hende at købe biomasse i Østereuropa, hvis det er billigere der.

- Vi må bare snart have at vide, hvor vi står. Hvis vi skal konkurrere med de lave lønninger i Østeuropa er der måske ikke nogen fremtid for produktion af biomasseenergi i Danmark. Og så er det bedre at få det at vide, så jeg kan sige til halmleverandørerne, at de ligeså godt kan sælge deres halmpressere til Østereuropa, lyder det.

Fra sin kontakt til fødevareminister Henrik Høegh nærer Hans Stougaard imidlertid fortsat forhåbning om, at der fortsat kan satses på halmenergi i Danmark.

- Han har lovet at levere resultater på det spørgsmål, siger Hans Stougaard og fortæller ligeledes, at det fra Vattenfall, der har et stort halmanlæg på Fynsværket, kan spores interesse for at øge anvendelsen af halm.

Læs også