Plus på 57 millioner efter S.A.B.

Danish Agro's omsætning steg fra 3,0 til 13,3 milliarder i 2010, hvor S.A.B. sammen med Aarhusegnen og senest Nordjysk Andel blev indlemmet i koncernen.

Hos Danish Agro var 2010 et helt usædvanligt travlt år, hvor ikke mindre end tre grovvareforretninger blev en del af koncernen. Foruden det første hele regnskabsår efter S.A.B.-indlemmelsen, var det overtagelsen af en part af kollapsede Aarhusegnens Andel og fusionen med Nordjysk Andel, som netop er blevet endelig godkendt.

Derfor steg omsætningen eksplosivt fra 3,0 milliarder kroner i 2009 til ikke mindre end 13,3 milliarder kroner, og samtidig lykkedes det på rekordtid at hente enorme besparelser, således bundlinien på 2010-regnskabet, der blev præsenteret på grovvarekoncernens generalforsamling mandag, blev det hidtil største på 250,0 millioner kroner.

Af disse kommer der et pænt tilskud fra Fyn, idet Danish Agro Fyn A/S, som det tidligere S.A.B. siden 1. juli 2009 har hørt under, kom ud af det forgangne år med et plus på 57,3 millioner kroner efter skat.

Store besparelser
Adm. direktør Christian Junker vurderer, at der er hentet omkring 60 millioner kroner i omkostningsbesparelser i det tidligere S.A.B.. Næsten halvdelen af medarbejderstyrken er bortrationaliseret ved at nedlægge dobbeltfunktioner.

- Dertil kommer hele transportdelen, produktionsanlæggene og det faglige område, siger direktøren, der gennem årene har opnået stor erfaring i netop det at hente synergieffekter ved samkøring af foderstofvirksomheder.

Således forventer han, at hele konsortiet (Danish Agro og DLG, red.) årligt henter 100 millioner kroner i omkostningsreduktioner i forbindelse med overtagelsen af aktiverne i Aarhusegnens Andel. Det skete som bekendt med virkning fra 1. april sidste år.

Usvækket konkurrence
Danish Agro-ledelsen frygter ikke, at koncentrationen i branchen med nu to meget store udbydere går ud over konkurrencen i markedet.

- Der er til hver en tid fri næring herhjemme, men lysten fra privat eller udenlandsk side til at gå ind i grovvarebranchen har været svær at få øje på i mange år. Det siger noget om, at konkurrencen er skarp, og at markedet har de udbydere, som det giver plads til, påpeger Christian Junker, og lægger ikke skjul på, at fusioner er business, og at de seneste også er kommet godt i mål.

- Vi er godt tilfredse med regnskabet, og generelt er det godt for os ejere, at virksomhederne i grovvarebranchen har en indtjeningskraft. Det giver mulighed for lave bruttoavancer og dermed et optimalt prisniveau på varerne, påpeger formanden Jørgen H. Mikkelsen.

Over halvdelen udefra
De tilknyttede og associerede virksomheder har medvirket markant til rekordresultatet i det forgangne år. Således er godt 168 millioner kroner kommet fra sideaktiviteter i både ind- og udland.

- Det bekræfter, at den strategi, vi har fulgt de seneste 10 år om at brede vores virksomhed ud på mange produktområder på flere markeder, har været rigtig, påpeger ledelsen hos Danish Agro, som dog har udnævnt 2011 som en konsolideringsår.

Medlemmerne i Danish Agro Fyn får på torsdag den 10. marts i Vissenbjerg mulighed for ved et afdelingsmøde om aftenen at høre detaljer om det flotte 2010-resultat.

       

Læs også