Frygter dansk svineforspring forsvinder

Bankernes krav om omkostningsreduktioner hos svineproducenter kan gå ud over professionel og uvildig svinerådgivning. Og det kan sætte det danske forspring på svineproduktion og avlsarbejde over styr. Sådan lød advarslen fra Syddansk Svinerådgivning i forbindelse med årsmødet tirsdag aften i Rødekro.

De danske svineproducenter er under pres, og selv om lav rente og senest en stigende svinenotering trækker i den rigtige retning, ser fremtiden fortsat dyster ud for mange svineproducenter. Og udviklingen har også smittet af på svinerådgivningen – det mærker men ikke mindst hos Syddansk Svinerådgivning, der tirsdag aften holdt sit årsmøde ved Rødekro, hvor 100 var mødt op til årsmøde og faglige indlæg.

- Når bankerne banker os i hovedet med, at vi skal være i den bedste tredjedel, ja, så findes den ikke, sagde formand i Syddansk Svinerådgivning, Esben Skøtt i forbindelse med sin beretning.

Forklaringen er ifølge formanden, at den bedste tredjedel hele tiden forrykker sig – der er udskiftning blandt de svineproducenter, der løbende udgør den bedste tredjedel. Og han mener, krisen har presset landmændene på rådgivningen:

- Mange landmænd sparer svinerådgivningen væk på grund af krisen og bankernes krav. Nogle dyrlæger øger godt nok deres indsats på svinerådgivning. Men man skal passe på her – det er ikke samme uvildige rådgivning, lød det fra Esben Skøtt.

Skader Danmarks førerposition
Flytningen af svinerådgivningen fra landbrugets egen rådgivning til privat regi har ifølge chefkonsulent i Syddansk Svinerådgivning, Pernille Elkjær, også en anden mulig og ret alvorlig konsekvens:

- Dansk svineproduktion er en af verdens bedste – både når man ser på avlsarbejde, effektivitet, management og kvalificeret arbejdskraft. Men andre lande er ved at indhente Danmark.

Derfor skal vi udnytte den professionelle svinerådgivning fuldt ud, sagde Pernille Elkjær, der mener der ligger et stort uudnyttet potentiale i svinerådgivningen, der blot kræver, at der er efterspørgsel efter det fra svineproducenterne.

Halv mio. i underskud
Og efterspørgslen er der ikke i tilstrækkelig grad nu.

I hvert fald har man i Syddansk Svinerådgivning oplevet faldende efterspørgsel, der har betydet, at man i 2010 kom ud med et underskud på knapt en halv mio. kroner.

En ikke genbesat stilling samt øget brug af sponsorer i forbindelse med arrangementer og møder gør, at man i 2011 forventes at kunne reducere underskuddet til omkring 130.000 kroner.

Læs også