Dong vil sælge seks halmværker

Halmformand Hans Stougaard er dybt frustreret over, at en årlig kapacitet på afbrænding 270.000 ton halm nu sættes til salg af det statslige energiselskab Dong Energy.

Haslev, Slagelse, Måbjerg, Maribo-Sakskøbing, Masnedø, DTU-kraftvarmeværk samt Køge, der dog ikke fyrer med halm, er kommet på Dong Energys salgsliste.

- Det er rigtigt, at bestyrelsen har besluttet at afhænde en række værker, siger informationsmedarbejder Andreas Krog fra Dong Energy.

- For os er disse små værker ikke et af vore kerneområder. Derfor er der taget den strategiske beslutning at afhænde værkerne til salg inden for de kommende par år, lyder det fra Andreas Krog.

Han understreger, at halmleverandørerne kan regne med, at handelsbetingelser og lokale aftaler om halmleverancer vil blive videreført som hidtil.

Vil DLG købe?
For os halmleverandørerne er det imidlertid ikke nogen lille sag, at et statsejet energiselskab vil frasælge en kapacitet på 270.000 ton halm.

- Jeg har straks taget kontakt til lokale interessenter rundt om de værker, der er sat til salg. Det vil sige maskinstationer og lokalt organiserede leverandører. Vi skal være fremadrettede, og selv om Dong Energy siger, at salget skal ske indenfor et par år, har vi jo ingen garanti for, at det ikke sker i morgen. Derfor skal vi forberede os straks, siger halmleverandørernes formand Hans Stougaard.

Om der vil være en enkelt storaktør eller en række lokale investorer, der kan og vil købe værkerne, tør Hans Stougaard endnu ikke spå om.

- En af de nærmeste dage skal jeg til møde med DLG i anden anledning. Og det er da oplagt at foreslå dem at overveje yderligere engagement i energisektoren, siger halmformanden, der også gerne ser, at lokale investorer viser interesse i de halmfyrede decentrale kraftvarmeværker.

Læs også