Sværere at finde penge til foderkøb

Faldet i svinenoteringen på 20 øre øger producenternes tab. Samtidig er mange nu tvunget til at handle ny foderkontrakt i en situation, hvor foderpriserne er steget dramatisk.

I næste uge falder noteringen 20 øre, og dermed taber svineproducenterne endnu flere penge på grisene, end de gør i forvejen, fordi foderet fortsat er dyrt i forhold til svinenoteringen.

- Dem, der skal ud at købe slagtesvinefoder til 210 kroner pr. hektokilo, kan ikke holde økonomien hjemme. Det er rent tilsæt, siger chefkonsulent i Syddansk Svinerådgivning, Pernille Elkjær. Hun betegner situationen som alvorlig, fordi prisen på foderet er steget med op til 70 kroner siden juni måned.

- Svineproducenterne har i forvejen ikke meget at stå imod med, fordi de ikke har tjent penge de seneste par år. Og der er ikke noget i kikkerten, der tyder på, at foderpriserne skal falde, siger Pernille Elkjær.

Hendes vurdering er, at mere end halvdelen af svineproducenterne har foderkontrakter, der udløber i denne tid, og som nu skal købe foder ind til priser, som den nuværende svinenotering langt fra kan bære.

Svært
Danmarks største foderstofselskab, DLG, ønsker af konkurrencehensyn ikke at oplyse, præcist hvor mange af selskabets kunder, der skal forhandle nye foderkontrakter hjem i denne tid.

Direktør i DLG, Ole Christensen, understreger, at der i december måned ikke har været flere landmænd end normalt, der har bedt om henstand med betalingerne eller er kommet bagud med betalingerne.

- Men der er ingen tvivl om, at vore kunders situation er anstrengt, selv om der er stor variation, tilføjer Ole Christensen.

Rådgiver i AgroNord og analytiker i AgroMarkets, John Jensen, betegner situationen som katastrofal for mange af de svineproducenter, der ikke er selvforsynende, og det vil sige en meget stor del af de jyske og fynske producenter.

- Svineproducenterne bliver drænet økonomisk, hvilket fører til en absolut uholdbar situation. Men producenterne kan ikke gøre så meget ved det lige nu og her. Landmanden kan imidlertid tage en beslutning om at gøre noget ved sin risikostyring, så han ikke ender i samme situation igen, siger John Jensen.

Han foreslår, at landmændene udover at blive mere selvforsynende kunne handle mere med hinanden i stedet for med foderstoffen.

Se frem til
- I høsten så vi, at man typisk skulle give foderstoffen 140 kroner for korn, mens planteavlernes salg til foderstoffen var til priser, der var 25 kroner lavere. Dertil kom der et samlet fradrag på 10 kroner, altså en forskel på i alt 35 kroner pr hektokilo.

- Denne forskel fortæller, at vi skal have noget mere fysisk handel med hinanden i stedet for at lægge pengene i form af lagerleje, håndtering af kornet, osv. til en foderstof.  Overvej derfor at lave en aftale med for eksempel din nabo om at købe kornet af ham hvert år, og sørg for at blive enige om, hvordan og hvornår afregningerne skal finde sted, siger John Jensen.

Markedsanalytikeren tror i øvrigt på, at svineproducenterne har noget at glæde sig til trods alt.

- Svinenoteringen ser ud til at dumpe helt ned i hullet i en måneds tid, men den skal nok komme op igen, så længe dollaren og de andre vigtige valutaer holder niveauet, vurderer John Jensen, og henviser til AgroMarkets forudsigelser om, at svineprisen vil nå 11 kroner eller mere inden årets udgang.

morten@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 33

Læs også