Til årets danmarksmesterskab i vinterrapsdyrkning var der 250.000 kroner på bundlinjen for 100 hektar til forskel på vinder og taber. Vinderen kommer fra Kirke Såby og hedder Martin Sortkilde Knudsen.
Høns, slagtesvin, maskinstation og transportopgaver. Martin Sortkilde Knudsen har fingrene nede i lidt af hvert, men i år er det særligt evnen til at dyrke raps, som han kan prale af.
Han er nemlig netop blev kåret som Danmarks bedste på området.
I begyndelsen af sidste måned blev Martin Sortkilde Knudsen kåret som årets bedste vinterrapsdyrker af fagmagasinet Mark, samt det fynske rådgivningsselskab Centrovice, der afholder konkurrencen.
- Min konsulent ringede til mig sidste år og fortalte, at jeg var blevet valgt blandt mange til at repræsentere Sjælland i konkurrencen, siger Martin Sortkilde Knudsen.
Mesterskabet blev afviklet ved, at de fem deltagere, der var blevet valgt i hver sin landsdel, fik en markparcel i Beldringe på Fyn, hvor de skulle så vinterraps i august sidste år.
- Jeg skulle så sende en dyrkningsplan over til en konsulent, der sørgede for at få arbejdet udført. Her skulle jeg fortælle, hvor mange planter pr. kvadratmeter, jeg ville have, hvad jeg ville sprøjte med, hvilken gødning og hvor meget og så videre, siger Martin Sortkilde Knudsen.
Rigelig gødning
Han besluttede sig blandt andet for, at der skulle være 60 planter pr. m2, samt at der skulle gives 60 kg N ved såning.
Og det med at give vinterrapsen en ordentlig omgang gødning forud for såning er principiel for den danske mester.
- Der er mange, der kun tilfører en 20-30 kg N ved såning, men for en rapsmark er det rigtigt vigtigt, at den bliver startet rigtigt. Derfor gav jeg 60 kg fra starten. Herhjemme har jeg endda givet godt 70 kg N i år, fordi vi kom sent i gang på grund af vejret, siger Martin Sortkilde Knudsen.
Kigger man på netop resultaterne, så kan man sagtens drage den konklusion fra årets danmarksmesterskab i vinterrapsdyrkning, at det betyder meget, hvordan man dyrker sine afgrøder.
For at afgøre konkurrencen regnede arrangørerne ud, hvor meget forskel, der var i kroner og øre alt efter, hvilken strategi for vinterraps-parcellen, man havde valgt.
- Ganger man forskellen op på 100 hektar, så er det 250.000 kroner mere, som jeg ville have fået ud af det med min dyrkningsstrategi end sidstepladsen, fortæller Martin Sortkilde Knudsen.
Fem ton er næste mål
Hjemme på gården ved Kirke Såby slog Martin Sortkilde Knudsen for er par år siden om til reduceret jordbehandling. Det har været en rigtig beslutning, for siden har udbyttet bare været støt stigende, hvis man lige ser bort fra den høst, der gik tabt på grund af det dårlige vejr i år.
Og vinterraps er en stor del af danmarksmesterens markplan. I år blev det dog ikke en helt så stor del af planen, som det var intentionen.
- Vi havde planlagt godt 100 hektar vinterraps i år, men vi nåede kun at så 55 hektar. Vi begyndte den 26. august og sluttede den 4. september. Det betyder bare, at vi planter 130 hektar til næste år, siger Martin Sortkilde Knudsen, og afslører forventningerne til næste års høst.
- Vi vil prøve at nå op på fem ton pr. hektar til næste år – og måske er det realistisk at komme op på 5,5 ton inden for de nærmeste år. Der er et utroligt stort potentiale i raps.
Stiller gerne op igen
Han har på ingen måde fortrudt, at han brugte tid og kræfter på at kæmpe om danmarksmesterskabet i vinterrapsdyrkning.
- Det er spændende. Det er en konkurrence ligesom en boksekamp eller skiløb eller sådan noget, og så bliver man ligesom lidt mere tændt. Derudover er der den helt økonomiske sejr ved det, samt den publicity, som jeg får som, siger han.
Ved sejren vandt han 10.000 kroner, og siden har han også turneret som foredragsholder rundt omkring i landet.
- Kommer der en konkurrence i hvede til næste år, som jeg bliver indbudt til, så siger jeg ja. Jeg har lært meget af det her, og fået en masse god sparring af konsulenter, så det kunne da være sjovt, siger Martin Sortkilde Knudsen.