Landbrug ØST har besøgt den lille ø Vejrø i Smålandsfarvandet. Øen ejes af finansmanden Kim Fournais fra Saxo Bank, som har mange visioner for området. I det daglige er det landmandsuddannede Thomas Gellert Larsen og Sissel Hermansen, der står for drift på øen.
Vejrø i Smålandsfarvandet er en af landets helt små øer. Men visionerne for øen er store. Meget store endda.
Øen, der ligger placeret knap en times sejltur fra Kragenæs på Vestlolland, skal være selvforsynende. Både hvad angår fødevarer og energi - dog med enkelte undtagelser som vin og olivenolie.
Denne vision for Vejrø er grundlagt af finansmanden Kim Fournais, der ejer Vejrø, og som samtidig er kendt som medejer af internetbanken Saxo Bank.
I de seneste fire år har Kim Fournais haft skøde på sin lille ø, der kun kan nås med egen båd eller fly.
Bygger restaurant
Sammen med Sissel Hermansen står landmandsuddannede Thomas Gellert Larsen for den daglige drift på øen.
Landbrug ØST har besøgt øen og blandt meget andet talt med dem om arbejdet med at bygge en ny restaurant op fra bunden. En restaurant som skal omsætte de lokalt dyrkede varer til gourmetmad til de gæster, der kommer til øen.
Foruden sejlere er det typisk større firmaer, der sender deres ledergruppe på udviklingsture, samt jagtgæster og private, der lejer sig ind på øen og skaber omsætning.
- Jeg vil ikke postulere, at man kan leve af at dyrke landbruget på en ø som denne. Vi ville ikke kunne drive landbruget med overskud, men vi vil heller ikke kunne drive hele forretningen, som gerne skulle give overskud, uden landbruget, pointerer Thomas Gellert Larsen.
100 hektar jord
På øen dyrker de omkring 100 hektar jord under enkeltbetalingsordningen, hvoraf cirka halvdelen er græs til foder. De resterende 50 hektar er forskellige slags kornafgrøder, frugttræer, frugtbuske og en grønsagshave.
Den animalske produktion består af to malkekøer, hvis mælk bliver brugt – efter fransk forbillede - i foderet til deres omkring 3.000 slagtekyllinger. Derudover har de 35 dexter-kvæg, 30 moderfår, en orne og fem søer, der en gang om året er drægtige med øens produktion af slagtesvin.
Alle dyrene går udenfor på øen, og der er således ingen staldsystemer at opdrive. Alle dyr går ude hele året og er økologiske.