LA: - Bedre rammevilkår for landbruget

Partiet Liberal Alliance, LA, er klar til at sikre landbruget bedre rammevilkår, hvis partiet får den nødvendige indflydelse efter næste folketingsvalg. Spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Mette Bock, mødte landbruget med fremstrakt hånd, da Sønderjysk Landboforening havde inviteret politikeren til medlemsmøde i Rødding.

Mindre kontrol og regulering og mere personlig frihed. Det hele kombineret med et lavere skatteniveau, der skal sænke omkostningsniveauet i Danmark og forbedrer konkurrenceevnen. Budskabet fra partiet Liberal Alliance´s spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Mette Bock, var ikke til at tage fejl af, da hun tirsdag aften var inviteret til medlemsmøde i Rødding hos Sønderjysk Landboforening.

Mette Bock konstaterede, at det klart er som om, at mange politikere på Christiansborg har glemt, at Danmark også er et landbrugsland med et globalt orienteret landbrug. Men samtidig et landbrugserhverv, der lider under dårligere rammevilkår end mange nabolande tilbyder deres landmænd.

- Dansk Landbrug er et erhverv, der skal have gode rammevilkår på konkurrencedygtige betingelser, lød det fra Mette Bock, der blandt andet pegede på vandrammedirektivet, pesticidafgifter, særskatter og fedtskat som områder, hvor dansk landbrug hæmmes på konkurrenceevnen i forhold til syd for grænsen. Og ikke mindst fedtskatten er langt fra Liberal Alliance´s kop te:

- Fedtskatten er en rigtig dårlig idé, der som minimum også burde gælde import, tilføjede hun.

Større skævvridning
Med store landbrugslande som Tyskland og Frankrig, der begge aktiv støtter deres landbrugserhverv aktivt med politisk og økonomisk opbakning, står dansk landbrug i en noget sværere position.

Formand i Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen, lagde i sit oplæg til Mette Bock ikke skjul på, at den manglende konkurrenceevne og dårlige rammevilkår, er blandt de absolut største udfordringer for landbruget. En problemstilling Mette Bock sagtens kunne se, og som hun frygter, vil blive større:

- Jeg tror vi vil se yderligere skævvridning, hvor forskellen bliver større. Vi har brug for en deregulering, konstaterede Mette Bock, der samtidig fastslog, at det er en problemstilling hendes parti vil sætte seriøst på dagsordenen og forsøge at påvirke i folketinget.

Handlingslammede politikere
Henrik Frandsen hilste udmeldingerne fra Liberal Alliance velkommen – men understregede samtidig, at det før er set, at forskellen på hvad der bliver sagt før og efter et folketingsvalg, ikke altid stemmer overens.

Og generelt har han ikke meget til overs for den politiske situation i folketinget netop nu.

- Villy og Helle (Villy Søvndal og Helle Thorning Schmidt, red.) har fået øje på ministertaburetterne, og de vil strække sig langt for at få dem. Regeringen er i panik og handlingslammet af frygt for at tabe valget, konstaterede Henrik Frandsen, der mener, at politiske visioner på den måde svigtes til fordel for en midtsøgende og ofte meningsløs politik.

Henrik Frandsen langede samtidig ud efter den politiske overbudspolitik, han mener finder sted, hvor politikerne til gengæld viger uden om vigtige emner, ikke mindst den faldende danske konkurrenceevne i blandt andet landbruget.

- Og hér taler vi ikke om at tabe til Kina eller Indien, men nære naboer som Tyskland og Frankrig, konstaterede Henrik Frandsen.

Mette Bock tog den politiske kritik til sig, men pointerede samtidig at både og hun og Liberal Alliance vil arbejde i en markant anden retning end de øvrige partier i folketinget. Blandt andet ved at arbejde for lavere skat på højest 40 procent, en halvering af selskabsskatten til bare 12,5 procent og sidst men ikke mindst en mindre men effektiv offentlig sektor og afskaffelse af efterlønnen.

Og omkring landbruget så hun gerne, at både erhvervets interesseorganisationer men også de enkelte landmænd bliver mere synlige i debatten og medierne.

Skuffelse over Venstre
I forbindelse med den efterfølgende debat med de cirka 75 fremmødte til medlemsmødet var flere fra salen på banen med den kritik og skuffelse over landbrugets »eget« parti Venstre, som mange mente har skuffet fælt med den landbrugspolitik der føres for tiden.

For midt i den største krise i flere årtier med faldende jordpriser, faldende landbrugsværdi og indtjening og stærkt stigende gæld i landbrugserhvervet, så er vand- og naturplaner, særskatter, krav om efterafgrøder og pesticidregulering, ikke lige den medicin erhvervet har brug for.

Flere fra salen kom med en direkte kritik af partiet Venstre, hvor man føler at partiet som traditionelt har stor opbakning i landbruget, har svigtet erhvervet.

Alligevel mener Mette Bock, at Liberal Alliance som støtteparti for en borgerlig regering, kan gøre en forskel:

- Vi støtter en borgerlig regering, men ønsker ikke at være et regeringsparti. Vi vil stå som støtteparti og forsøge at trække tingene i den rigtige retning, sagde Mette Bock.

Læs også