Nye regler kan udradere dansk svineproduktion

Hvis ikke er opretholdes en visuel kontrol af, at vask og desinfektion af køretøjer fra udlandet, er gjort godt nok, så kan dansk svineproduktion risikere at blive udraderet, mener direktør for SPF.

- Hvis uheldet er ude, vil dansk svineproduktion være totalt udraderet.

Så galt kan det ifølge direktør for SPF, Peter Skov Madsen, gå, hvis en ny bekendtgørelse, der er i høring lige nu, træder i kraft som planlagt pr. 1. december.

Ifølge bekendtgørelsen vil kravet om 48 timers karantæne for svinetransporter fra udlandet falde bort, men det er ifølge Peter Skov Madsen ikke det største problem.

- Det største problem er, at der pr. 1. december vil være usikkerhed omkring kravet til vask og desinfektion, påpeger han.

- Der ér en latent risiko, fastslår direktøren.

Risiko for M&K eller svinepest
- Vi kender alle risikoen ved en beskidt lastbil, siger direktøren med henvisning til dengang der udbrød mund- og klovsyge i Holland.

- Det var sådan, det foregik, så derfor er det et ufravigeligt krav, at der skal opretholdes et krav om visuel kontrol, fastslår direktøren.

Som bekendtgørelsen ser ud nu, kommer ansvaret for kontrollen af lastbilen fremover til at ligge hos den enkelte landmand.

- Man siger at »svineproducenten bliver sin egen grænsedyrlæge«, men den »model« tror jeg simpelthen ikke på. Det er bare ikke godt nok, understreger han.

Derfor forventer Peter Skov Madsen, at svinebranchen tager sine egne forholdsregler, så katastrofen afværges.

Måske nye regler via Danish
- Det kunne for eksempel gøres via Danish produkt standarden, foreslår han, og fastslår, at det er nødvendigt, at branchen tager sagen i egen hånd.

- Jeg har hørt på vandrørene, at der nok er noget på vej, og at de arbejder på det i VSP, men modellen kender jeg ikke. Men jeg bliver nødt til at have tillid til, at de ansvarlige finder en løsning, siger han.

Læs også