Han sender 400 sms'er om dagen

Roechef på Nordic Sugar Steen Bisgaard koordinere, hvordan omkring 1,2 millioner ton roer bliver afleveret på 100 dages roekampagne.

Det virker ikke som om, der er et minut at spilde. De store tunge vognlæs roer kommer ind, bliver vejet, får taget en prøve, læsser af, bliver vejet ud og kører igen.

Det tager ikke mere end tre-fire minutter fra de tunge køretøjer kommer ind på sukkerfabrikken i Nykøbing Falsters store asfalterede plads, hvor der er plads til at stable ikke mindre end 30.000 ton roer.

I løbet af den 100 dage lange kampagne bliver der stablet mellem 1,1 og 1,2 millioner ton roer på denne plads. Det bliver i alt til omkring 200.000 ton industrisukker efter en rensning, fintsnitning, opløsning og en krystallisering.

I år gik fabrikken i gang den 23. september om eftermiddagen, og så er det vigtigt, at der hele tiden er roer nok til fabrikkens produktion, der kører i døgndrift. Fabrikken kan kapere omkring 12.000 ton roer i døgnet.

- Det handler om hele tiden at have nok roer liggende uden, at der ligger for mange, fordi så når de at blive gamle inden, at de kommer ind til fabrikken, fortæller roechef Steen Bisgaard.

Planlagt til mindste detalje

Normalt er Steen Bisgaard en tæt følgesvend på de mange roemarker på Lolland og Falster. Han arbejder på Agricenter og rådgiver roedyrkerne, men hen på efteråret skifter hans rolle ganske markant.

Han bliver indkaldt af Nordic Sugar til at koordinere, hvordan de mellem 1,1 og 1,2 millioner ton roer kommer fra markerne og ind i sukkerfabrikkens i Nykøbing Falsters sukkerudvindingssystem.

Han lægger en plan for de 100 dage, hvor kampagnen løber. Hver landmand og vognmand har fået besked om, hvilken dag, at de skal aflevere roer.

Men Steen Bisgaard har bevidst planlagt dem til at levere lige lidt mindre end, der er brug for.

- Det er bare noget nemmere at få en vognmand til at aflevere et ekstra læs roer end at sige til ham, at der ikke er brug for mere i dag. Så har de en halv dag, hvor de ikke har planlagt noget at lave, og det bliver de trætte af, siger Steen Bisgaard.

Han kender ikke bare vognmændenes arbejdsrytmer, men han kender også de fleste af dem efter flere år, som koordinator for roekampagnen.

Uforudsete problemer
Han hilser hjemmevant på vognmændene og landmændene, når de kommer kørende med deres læsfulde roer. Der er ikke tid til at stoppe op og snakke, men det hurtige vink, der stiger op fra hofterne, er fast rutine.

- Når tingene løber efter den plan, som vi har lagt, så går det rigtig fint. Der hvor der kan opstå problemer, det er, hvis der pludselig – ligesom sidste år – bliver snevejr, og det er svært for vognmændene at komme frem. Så er det vigtigt at have en god dialog med dem, så man kan få alle dem, der kan køre ud at køre. Derudover kan der opstå problemer på fabrikken, så de ikke længere kan tage roer ind i en kort periode, og der er det jo vigtigt hele tiden at holde øje med, at der ikke kommer for mange roer ind på pladsen, siger Steen Bisgaard.

Til at koordinere det hele med vognmændene anvender Steen Bisgaard et sms-system, hvor han sender intet mindre end 40.000 sms'er ud til vognmænd og landmænd, der selv afleverer roerne.

- Vi har haft sms-systemet i tre-fire år og det fungerer rigtig godt. Nogle gang er det en udfordring at skrive så kort og præcist og let forståeligt, så alle forstår, hvad jeg skriver. Men det gør, at jeg lynhurtigt kan få en besked ud til de mange chauffører, siger Steen Bisgaard.

Læs også