Millioner af planter ender rundt i Europa

EKSPORT: Danplanex A/S i Rødekro ejes af fire danske planteskoler, men de fleste danske planteskoler sælger planter til selskabet.

Her må Ekkodalen på Bornholm se sig henvist til stort set ingenting. Her i hallerne er der virkelig et ekko, der vil noget, og der er rumklang, der siger spar to til det meste andet. Stedet er Vinkelvej 7 i Rødekro, hvor vi står inde i de tomme kølehaller.

Ekkoet dør dog meget snart ud. Helt andre toner kommer om kort tid ind i hallerne, når der igen bliver liv i behandlingen af millioner af planter. I løbet af vintermånederne vil planterne ligge på køl for at blive »plukket« til pallerne og sendt af sted mod kunder primært uden for landets grænser.

- Langt de fleste planter sælges til udlandet, men vi sælger også lidt til danske skov og læhegn, fortæller direktøren for salgsselskabet Danplanex A/S, Erik Munksgaard, til Landbrug Syd.

Firmaet så dagens lys lige efter krigen og blev i 1946 etableret som et andelsselskab, men siden er det blevet til et aktieselskab, der ejes af fire planteskoler rundt i landet. Trods 64 år på bagen har formålet med selskabet ikke ændret sig - det handler om eksport af planter.

- Vi sælger til mange lande i Europa, og vores største marked er Norge, Sverige, Finland og Tyskland, men vi sælger også til bl.a. Frankrig, Island og Holland, fortæller Erik Munksgaard videre.

Planter i frost
I sommermånederne gror planterne ude på markerne, og det er først her i efteråret, at de kommer ind i de lige nu tomme kølehaller i Rødekro. Her kommer de på køl - eller faktisk på frost, for temperaturen ligger ifølge direktøren lige under frysepunktet, så planterne ligger helt i dvale uden at dø.

Gennem vinteren og helt frem til maj/juni pakker de 4-5 medarbejdere i hallerne planter og sender dem via eksterne vognmænd rundt til modtagerne. Når det arbejde er slut, er hallerne igen stort set tomme, til en ny sæson starter. Til gengæld er der hele året liv på kontoret med i alt syv medarbejdere, der bl.a. står for salget.

- Herfra handler det alene om engrossalget, mens planteskolerne selv sørger for salget på det hjemlige marked, forklarer Erik Munksgaard.

Udbuddet af planter er stort og handler bl.a. om skovplanter, planter til læhegn og planter til haverne som f.eks. klematis og rododendron for blot at nævne nogle enkelte af mange, men udbuddet skifter.

Mode i planter
- Også her ser vi modetendenser. Det gælder f.eks. hækken, hvor der en periode blev plantet kirsebærhække, og nogle år skal blomsterne på buskene være hvide. Lige nu er prydgræsser populære, og jeg tror da også, at roserne nok skal komme igen. De er ikke så populære i øjeblikket, noterer direktøren.

Han mener også, at snakken om finanskrise har betydet noget for valget af planter til haverne. I maj var det ikke til at opdrive frugttræer, fordi mange private ville have dem hjemme i haverne.

- Det handler om, at folk tror, de kan spare noget ved det, men for en familie er det helt umuligt at have nok til at dække sit behov, påpeger Erik Munksgaard.

Skiftet i moden betyder også, at planteskolerne skal sørge for at producere de ting, medarbejderne i administrationen sælger, og de fire ejere er ikke alene om at levere planter til kølehallerne i Rødekro - tværtimod.

- Vi får planter mange steder fra og handler med alle planteskoler herhjemme, og vi importerer også planter til at sælge videre. Vi har bl.a. eneforhandlingen af rododendron fra en tysk producent, og vi handler også med bl.a. Holland, fortæller direktør Erik Munksgaard, inden der igen kommer liv i de sønderjyske haller.

Læs også