Banken bestemmer alt

Jacob Vallø fra Tølløse har sammen med sin far og lillebror værdier for omkring 40 millioner. Men deres gæld er på 60 millioner.

Sammen med sin far og lillebror driver Jacob Vallø 560 hektar, og har 16.000 30 kilos grise samt 9.500 slagtesvin. En bedrift, der er stor nok til, at de burde være en fire-fem mand ansat.

Men de er kun de tre. Alle andre er skåret fra, og de klarer sig nu igennem med venner og bekendtes frivillige hjælp.

- Her i høsten har vi fået en fire-fem venner til at komme og hjælpe os, ellers kunne vi slet ikke have nået det, fortæller Jacob Vallø fra sædet på den røde Valtra-traktor, mens han bjerger halm.

Jacob Vallø købte sin første ejendom, Bukkerupgaard ved Tølløse, i 2003.

- Da jeg købte gården skiftede vi alle sammen til Roskilde Bank. Min far har tidligere haft Roskilde Bank, men var senere skiftet til Sparekassen. Roskilde Bank var de eneste, der ville være med til, at jeg skulle købe en ejendom, siger Jacob Vallø.

Store udvidelser
Det var midt i opgangstiderne og ikke længe efter besluttede de to brødre og faderen, at de ville udvide endnu en gang i Jacob Valløs navn.

- I 2005 købte jeg min farmor og farfars ejendom, og så kom endnu en af nabogårdene til salg. Den købte vi også og solgte ejendommen fra, men beholdte jorden. Det betød at vi kunne få balance mellem det antal dyreenheder, som vi gerne ville have og antallet af hektar, fortæller den 30-årige landmand.

Men her stoppede det ikke. Stort set enhver beregning som Jacob præsenterede for Roskilde Bank blev godkendt.

- Vi fik også godkendt nogle planer, som vi selv valgte at sige nej til, da vi fik kiggede budgetterne igennem en ekstra gang, fortæller Jacob Vallø.

Ny stald
Men en ny slagtesvinestald hjemme hos ham selv var begge parter dig enige om, at der var behov for.

- Den gamle slagtesvinestald var ikke særlig effektiv og var heller ikke så god, siger Jacob Vallø.

Den blev bygget i 2006 – lige på det tidspunkt, hvor det stort set var allerdyrest at bygge nyt.

- Vi betalte i omegnen af 4000 kroner pr. staldplads. Jeg har senere snakket med en nabo, der har bygget nyt efter krisen har ramt. Han har næsten betalt halvdelen for sine slagtesvinepladser, fortæller Jacob Vallø.

Slagtesvinestalden løb op i en pris på omkring 10 millioner kroner. En stald, som han - set i bagklogskabens lys - nok skulle have ventet lidt med at bygge.

- På det tidspunkt virkede det, som den rigtige beslutning, men da svinepriserne ikke rigtig fik den stigning, som vi havde forventet, begyndte vi for første gang at tænke på, at vi måske havde lånt lidt for mange penge til, at vi kunne forrente dem, siger Jacob Vallø.

Lånt tid
Roskilde Banks krak i 2008 blev synonym med et psykisk meget hårdt pres for Jacob Vallø.

- Vi lever på lånt tid, siger han.

Den nye Roskilde Bank er en afviklingsbank. Den er sat i verden for at få så mange af bankens kunder ekspederet videre til andre banker uden, at det kommer til at koste skatteyderne for mange penge.

Vallø Landbrug er en af de tunge poster på Roskilde Banks erhvervsportefølje. En gæld på omkring 60 millioner og en værdi på omkring de 40 millioner er ikke en attraktiv kunde for en ny bank, og derfor forsøger både Jacob Vallø og banken at vinde tid til at få rettet op på økonomien.

For Roskilde Bank handler det om at gøre Jacob så attraktiv som overhovedet muligt for at få ham afsat som kunde til en anden bank.

Derfor har de også besluttet sig for at give Jacob Vallø rentehenstand, så han får udskudt rentebetalingerne til økonomien er bedre.

- Lige efter krakket fik vi en høj rente på omkring de 10-11 procent. Året efter fik vi delvis rentehenstand på nogle af vores lån, mens vi betalte en mellemrente på omkring seks procent for resten. I år har vi fået forhandlet os frem til en stort set total rentehenstand i Roskilde Bank, siger Jacob Vallø.

Altafgørende møde
Til december skal han til et nyt møde med Roskilde Bank, hvor de skal forhandle en ny aftale for det næste år.

- Jeg håber selvfølgelig, at de kan hjælpe os med at komme over i en ny bank. Den anden mulighed snakker vi ikke om, så bliver det simpelthen for surt at gå på arbejde hver morgen. Så ville vi slet ikke kunne arbejde med den energi, som vi gør i dag. Vi bliver nødt til at tro på, at vi kan finde en ny bank, siger Jacob Vallø og henviser dermed til den tvangsauktion, der ligger og venter, hvis ikke Roskilde Bank får dem sendt videre til en anden bank.

I samme erhvervsgruppe i Roskilde Bank er der landmænd, der driver et økonomisk bedre stillet landbrug med en lille gældspost, men som på grund af økonomiske meget hårdt ramte bedrifter som Jacobs ikke kunne blive solgt til en anden bank som en gruppe. De må nu kæmpe med at skifte bank på egen hånd, og som beskrevet i de to foregående artikler i denne serie om Roskilde Bank, så er det en meget svær manøvre.

Nogle af de øvrige landmænd bliver oven i købet straffet med en høj rente, som de skal betale, fordi Roskilde Bank ikke må være konkurrenceforvridende. En rente som Jacob Vallø slipper for at betale, fordi han simpelthen ikke har råd.

Kan du forstå, at der er nogen af de landmænd, der føler sig uretfærdigt behandlet. De har drevet et meget fornuftigt landbrug – der til tider har grænset til det kedelige – og skal nu straffes fordi andre landmænd, som dig simpelthen har investeret så hårdt, at I ikke kan blive solgt som gruppe?

- Ja, men det kommer an på, hvilke øjne man ser på det med. Skal man betragte det som skatteyderne, som i sidste ende komme til at betale gildet, så er det jo fornuftigt, at man prøver at redde mit landbrug ved at rentehensætte, men for den almindelige landmand kan det da godt virke lidt uretfærdigt. Det er svært at svare på, synes jeg, siger Jacob Vallø.

Med de erfaringer, som du har i dag, kunne du så forestille dig at have gjort noget anderledes?

- Ja, så ville jeg da nok have ventet med at købe til nu, hvor man – hvis for eksempel vores landbrug kommer på tvangsauktion – kan købe meget billigere end i fri handel, men så igen, så var jeg måske blevet for gammel og aldrig kommet i gang, siger Jacob Vallø.

Fortryder du noget?

- Nej, det gør egentlig ikke. Sket er sket, og hvis jeg skal gå og fortryde så bliver det endnu sværere at komme op om morgenen. Nu må vi bare få det bedste ud af det, svarer Jacob Vallø efter lang betænkningstid.

Foruden de tre ejendomme som Jacob Vallø står som ejer af, så ejer broderen og faderen også en ejendom sammen. Kommer Jacob Valløs besiddelser på tvangsauktion ryger faderen og broderens ejendom også med, da de er så tæt forbundet i selskabet Vallø Landbrug.

Læs også