På grund af de dårlige høstprognoser fra Rusland tyder det på højere priser på brød for forbrugerne. Men priserne falder ikke igen, når kornpriserne daler, mener forsker.
En lang og uigennemskuelig værdikæde holder brødpriserne oppe, når kornpriserne falder.
Når så kornpriserne stiger, så får prisen på brød endnu et hak opad. Det vurderer seniorforsker ved Fødevareøkonomisk Institut, Henning Otte Hansen.
- Jeg har set på, hvordan priserne på korn og brødpriserne ændrer sig i forhold til hinanden, og der følger brødpriserne altså ikke med, når prisen på korn går ned, siger Henning Otte Hansen.
Og nu, hvor priserne på korn igen stiger, så er der meldinger fra både møllerne og brødproducenterne om endnu en prisstigning. Og det foregår i et uigennemskueligt system, der holder de danske brødpriser ekstraordinært højt oppe.
- Danmark er det land med de højeste fødevarepriser. Det er svært at bevise, hvor de høje priser kommer fra. Om det er madmoms, skrappere kvalitetskrav og højere lønomkostninger, eller om det er de relativt få udbydere, der holder prisen oppe, kan man ikke helt se, siger Henning Otte Hansen.
Ikke os
Brødproduktionen i Danmark bliver i høj grad varetaget af de to store brødgiganter Lantmännen/Schulstad og Kohberg.
I Schulstad vurderer pressechef Jesper Skovlund, at der er en god og sund konkurrence mellem de to brødproducenter, og at det ikke er det led, der får de danske brødpriser til at være ekstraordinært høje.
Han vurderer dog, at også de bliver nødt til at sætte brødpriserne op igen som følge af de højere kornpriser.
- Som udgangspunkt følger vores produkter råvarepriserne. Men der er mange ting, der indgår i prissætningen. Der er lønninger, transport, og så er der de øvrige råvarer foruden brødhvede. Her har vi blandt andet oplevet en prisstigning på 30-40 procent på rapsolie bare indenfor de seneste par måneder, siger Jesper Skovlund, og fortsætter.
- Men det er stadig for tidligt at vurdere, hvor meget vi må sætte prisen op med. Høsten er endnu ikke overstået alle steder, og det er afgørende i den sammenhæng, siger han.
Avancen går til møller og supermarkeder
Det er ikke første gang, at diskussionen har været oppe. Og det betød, at Konkurrencestyrelsen i juni sidste år udgav en rapport på området.
Og her konkluderede man, at brødpriserne ikke følger råvarepriserne nøjagtigt. Ifølge rapporten var det dog primært møllerne og supermarkederne, der opretholdte den høje brødpris under de seneste fald i priserne på korn.
- Især møller og supermarkeder er årsag til, at priserne i marts 2009 lå på et højere niveau sammenlignet med august 2007. Supermarkederne har gennem perioden øget deres bruttoavance for brød, og mens møllernes indkøbspriser på korn i marts 2009 vart stort set på niveau med august 2007, lå deres salgspriser cirka 35 procent over august 2007-niveauet, står der blandt andet i rapporten fra Konkurrencestyrelsen sidste år.