Halmrig vinterbyg under kniven

6-radet vinterbyg ved Fredericia overrasker positivt med godt udbytte og pæne halmmængder.  

Hos den østjyske svineproducent og planteavler Niels Ladegaard Jensen, »Thomasminde« ved Fredericia er der smil og tilfredshed efter at de første hektar vinterbyg er høstet.

- Vi begyndte høsten af 6-radet Fredericus vinterbyg mandag og vi fortsætter i dag (i går tirsdag, red.). De første 10 hektar blev høstet med en vandprocent på 14,5 og udbyttemåleren viste omkring 71 hektokilo pr. hektar, siger Niels Ladegaard Jensen til Effektivt Landbrug.

- I forhold til den vinter og det forår, vi har haft, så er jeg bestemt godt tilfreds, fortsætter han.

Små kerner
Omvendt ser kernekvaliteten ud til at være under normalen.

- Det er noget småkernet, det kommer vi ikke udenom. Men jeg har endnu ikke en eksakt analyse af kornet eller en måling af rumvægten, siger han.

Afgrøden er høstet på en fed JB-6-7 jord. Kun få steder har det været nødvendigt at omså som følge af udvintring.

- Vi har været ret forskånet for udvintring her i vores område. Jeg vil anslå, at vi har omsået højst fem procent i vinterbyggen. Det er især på bakketoppe og langs levende hegn, at kornet har været mest skadet af sne og frost. Men generelt ser markerne ikke så ødelagte ud her i vores område, der er ikke mange plettede vinterbygmarker, siger han.

Pæne halmmængder 
Til trods for den barske vinter, så overrasker vinterbyggen positivt med et stort halmudbytte.  

- Den leverer faktisk et stort lag halm. Det er absolut bedre end forventet. Men Fredericus-sorten er ret halmrig, og det har også indflydelse på det gode halmudbytte, siger svineproducenten.

På Thomasminde er det en fast del af strategien, at så godt som al halm snittes og nedmuldes.

- Det er den strategi der passer os bedst. Vi har dårlige erfaringer med at halmen let kan komme til at spærre for rettidig såning af vinterraps. Derudover kan vi også se, at jorden kvitterer med bedre struktur og højere udbytter på grund af den tilbageførte halm, siger han.

- Vi driver eksempelvis nogle marker, som igennem mange år har fået massive mængder halm tilført. Det er helt tydeligt, at strukturen er meget forbedret. Her kan vi avle næsten lige så høje udbytter i vedvarende hvede som vi kan i almindelig førsteårs-hvede, fremhæver han.  

Hvede om to uger
Næste udfordring at få bjærget hveden.

- Modningen går hurtigt i øjeblikket, men jeg vil alligevel vurdere, at der går 14 dage endnu inden, at vi starter op med høst af hvede. Udover hveden har vi også 50 hektar raps, men den modner først af efter hveden i år, vurderer svineproducenten.

Niels Ladegaard Jensen producerer årligt 15.000 slagtesvin fra syv kilo og driver 420 hektar planteavl.

Py Fyn er vinterbyghøsten i gang. Herfra melder driftsleder Jens Jacobsen, Ravnholt Gods, Ørbæk på Fyn om overraskende pæne halmængder fra vinterbyggen.

- Det ser faktisk ganske fornuftigt ud. I forhold til hvordan året startede, så er det bestemt bedre end forventet. Især i det tidligere forår så meget af vinterbyggen tynd ud, men den har tilsyneladende rettet sig godt, lyder det fra driftslederen.

Han forventer også fornuftige halmmængder i hveden.

- Så vidt jeg kan bedømme, så ser hveden også ud til at levere et udmærket lag halm. Så samlet set, tror jeg ikke, at der bliver voldsom stor mangel på halm i år, siger Jens Jacobsen.

 

Læs også