De Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, finder kritik af ham og hans parti vedrørende udsættelse af lovforslag indeholdende anmelderordningen for uretfærdig.
Det Radikale Venstre, der er forligspartner på husdyrloven med regeringen og Dansk Folkeparti, er gennem de sidste uger, blevet stærkt kritiseret, fordi partiet er skyld i, at behandlingen af det ændringsforslag til husdyrloven, som den såkaldte anmeldeordning er del af, er blevet udskudt til behandling til efter sommerferien.
Anmeldeordningen vil lige her og nu i sær hjælpe det akutte behov hos blandt andet minkavlere og svineproducenter, der skal have ændret deres produktionsanlæg i henholdsvis 2011 og 2013 for at leve op til kommende dyrevelfærdskrav fra EU.
I stedet for en hel sag om miljøgodkendelse, der både er dyr og tager lang tid, vil man med anmeldeordningen få en langt smidigere behandling af miljøgodkendelser i sager, hvor der er en uændret miljøbelastning.
- I efteråret 2009 aftalte vi med den daværende miljøminister, at der skulle fremsættes et ændringsforslag til husdyrloven, der indeholdt en lang række elementer. Derefter røg det ud i høring. Da høringssvarene så var indkommet, kom regeringen pludselig med en række nye ønsker til husdyrloven, som svækker miljøbeskyttelsen. Det er det, som jeg har sagt nej til. Det er derfor, sagen er gået i stå, siger Johs. Poulsen.
Han fortæller, at han i midten af april skriftligt meddelte miljøministeren, at De Radikale er parate til at gennemføre det ændringsforslag til husdyrloven, som var ude i høring, og man da endda også var gået med til en række småjusteringer. Johs. Poulsen finder det underligt, at ministeren ikke vil være med til dette.
- Jeg har ikke blokeret for noget. Vil ministeren ikke gennemføre sit eget lovforslag fra hendes eget lovkatalog, så er det da hendes (miljøminister Karen Ellemann.red) ansvar. Det er meget underligt, lyder det videre.
Heftig retorik
Ifølge Johs. Poulsen er den heftige kritik af ham og hans parti også stærkt overdrevet. Asger Christensen, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, har blandt andet været ude at sige, at De Radikale er ved at afvikle dansk smågriseproduktion.
Og fra Landbrug & Fødevarers chefkonsulent, Bent Ib Hansen, lød det i weekendens udgave af Effektivt Landbrug, at en forsinket anmeldeordning kommer til at koste dyrt i Udkantsdanmark, fordi 10-15 procent af soholderne må stoppe produktionen.
Johs. Poulsen mener, at det er en unfair og uretfærdig måde at udtrykke sig på, og det ved dem, der gør det også godt.
- Man bruger alt for store ord. Den strukturudvikling der foregår, vil jo finde sted alligevel. Måske vil man marginalt kunne hænge noget op på det her, men der findes altså argumenter, der er langt mere tungtvejende end lige nøjagtig anmeldeordningen i forhold til strukturudviklingen. Det her er et lillebitte hjørne af den samlede situation. Det er at skyde gråspurve med kanoner, siger han.
Bryd forliget
En trussel fra Venstres medlem af Folketingets miljøudvalg, tidl. landbrugsminister Britta Schall-Holberg, der har luftet tanken om, at regeringen og Dansk Folkeparti skal bryde forligsaftalen på husdyrloven tager Johs. Poulsen roligt.
- Spillereglerne på Christiansborg er jo sådan, at man kan opsige en aftale forud for et valg, og hvis regeringen har det ønske, så må de jo gøre det. Hidtil har synspunktet jo ellers været, man gerne vil have os med, fordi man vil sikre, at det her netop ikke var lovgivning, der blev ændret sådan lige med det samme efter et valg, siger den radikale miljøordfører.