Flottere skind på kortere tid
MASKINER: Virksomheden Pamutec i Vildbjerg har specialiseret sig i udvikling og produktion af maskiner til pelsning og forarbejdning af minkskind – største maskine er skrabemaskinen PAMU SA 100, som man har stor succes med hos minkavlerne.
Der har været fart på hos den blot ti år gamle vestjyske virksomhed Pamutec i Vildbjerg, der udvikler og producerer maskiner og udstyr til pelsning og forarbejdning af minkskind. Bag virksomheden står de fire brødre Bjarne, Poul, Brian og John Agerbo, der sammen driver virksomheden, der i dag har 10 ansatte.
Under sit helt eget navn »Pamu« produceres den store Pamu SA 100 skrabemaskine, samt ekstraudstyret Pamu Fedtafskraber, Pamu Kvikrenser og Pamu Skindaftrækker.
Skrabemaskinen har ifølge Poul Agerbo, en række klare fordele i forhold til, hvad man eller finder på markedet.
- Den giver bedre skrabning, samtidig med at vi har fået reduceret støjen fra den med 10 db, forklarer Poul Agerbo, der tilføjer at hele grundideen med at udvikle maskinen har været at lave en maskine, der kan give skind bedre kvalitet.
Og maskinen har da også en række specifikationer der kan fremhæves. Blandt andet er der varme i stokken, der gør at det er lettere at fjerne fedt. Rulleskift sker på under 20 minutter, ligesom der er automatisk regulering af skrabelængde.
Alle motorer i maskinen er beskyttet mod fedtog snavs og betjeningen er let via display og PLC-styring. Med kvikrenseren påmonteret adskilles vaskevand og fedt til DAKA.
Positive tilbagemeldinger
Pamutec sælger dels sine maskiner selv, og dels via Hedensted Gruppen, der også varetager de maskiner, der går til eksportmarkedet.
Og tilbagemeldingerne har været positive siden skrabemaskinen blev introduceret i 2009.
Blandt dem der har investeret i maskinen er Thyholm Skrabelaug, hvor maskinen skraber for syv minkavlere og i alt kører 122.000 skind igennem årligt. Her havde man tidligere haft problemer med fedtudtræk i skindene fordi det var svært at få skrabt skindene tilstrækkeligt rene. Men de problemer er væk nu.
Også hos Ida og Ole Christensen i Bording, der driver en minkfarm med 1.800 tæver har erfaringerne været gode. Også her er skraberesultatet blevet forbedret.
Trælse kopier
Mange virksomheder oplever det – får en god ide til et nyt produkt – for så at se det kopieret af andre. Også hos Pamutec har man oplevet at et andet firma har kopieret og efterlignet skrabemaskinen og andet udstyr.
- Vi tager det som udtryk for, at det vi lave er så godt, at andre åbenbart også vil lave det, fortæller Poul Agerbo med et smil, samtidig med han dog også understreger alvoren i det:
- For det er jo træls når vi skal ud og udbedre og udskifte udstyr hos en kunde, der har købt noget kopieret, der ikke virker ordentligt, siger Poul Agerbo, der dog ikke har tænkt sit at stoppe udviklingen af nyt – tvært imod. I de kommende år er der planer om flere nyheder fra den vestjyske virksomhed.