FORÅRSARBEJDE: Knud Laigård, Højslev ved Skive, kunne egentlig godt have nydt tilværelsen som pensionist. I stedet nyder han livet i marken.
Der er ikke meget hobby over det sæt, som Knud Laigård kører gylle med. Foran den specielle RKM Agro Technic gyllenedfælder kører en 311 hestekræfters New Holland TG 285.
Gyllenedfælderen med en 18 kubikmeter tank blev købt i 2004, og da den blev udvidet fra en seks-meters til en ni-meters bom, skulle han bruge flere kræfter til at trække den. Knud Laigård nåede lige at købe den norske nedfælder, som ikke fås i Danmark længere.
Da Landbrug NORD er på besøg en forårsdag i marts, er det broren Thorkild Laigårds mark, der bliver gødet med gyllen fra 40 limousine ammekøer. Broren bor på deres fælles fødegård.
Knud Laigård når i alt 100 hektar gylleudbringning, inden sæsonen er slut, og han har travlt nu, for sæsonen er kommet sent i gang.
Det er ikke kun broren, der nyder godt af Knud Laigårds maskinstation. Flere landmænd, især kvæglandmænd i området, får også lavet maskinstationsarbejde af Knud Laigård.
Han har kørt maskinstation så længe, at han ikke kan huske, hvor længe det er, siger han med et glimt i øjet.
Skånsom gyllekørsel
De mange kvægfolks græsmarker nyder godt af nedfælderen. Den skærer ikke riller til gyllen, men spuler det ned i marken med en højtrykspumpe i et hul midt i en rille. Systemet hedder Direct Ground Injection, og gyllen når cirka 10 centimeter ned i jorden.
- Græsrødderne bliver ikke skåret over og tager ikke skade med den teknik, fortæller han.
Teknikken i nedfælderens bom betyder også, at der spules jord op ovenpå gyllen. Derfor er det efter et par dage eller et regnskyl ikke til at se, at der er blevet kørt gylle.
Knud Laigård peger på det seneste spor og sporet lige ved siden af. Det friske spor er stadig lidt blankt af gyllen, mens sporet ved siden af ser helt tørt ud.
Han er også meget tilfreds med, at han ikke skal hjem og skifte bom, når han skifter mellem sortjord og græs.
Men bommen har også en ulempe. Der skal ikke meget skidt til, før dyserne stopper til. Især bindegarn kan være et problem.
Stort arbejdsområde
Det er ikke kun gyllekørsel, som Knud Laigård arbejder med. Han kører også fast gødning, han sprøjter, sår, mejetærsker og snitter.
- Og snakker med kunderne, siger han og smiler.
Han har selv alle maskinerne.
- Senere skal jeg ind til Skive og hente gødning til nogle kartofler, så vi snart kan få nye kartofler. Det kan godt nok næsten ikke betale sig, men så gør jeg jo andre en tjeneste, og hvad skulle jeg ellers lave, spørger Knud Laigård, inden han kører hjem for at fylde gyllenedfælderens tank én gang til.