Michael Brockenhuus-Schack kaldte sig selv for »en noget tam kamphund« under debat på medlemsmøde hos Syd-Østsjællands Landboforening. Står det til ham og foreningsmedlemmerne så skal Landbrug & Fødevare investere i dyre reklamekampagner.
Det var ikke uden stolthed, at formanden for Syd-Østsjællands Landboforening, Jørgen Petersen, kunne byde velkommen til formanden for Landbrug & Fødevarer, Michael Brockenhuus-Schack, da der forleden var indbudt til medlemsmøde i Rønnede.
- Det er lykkedes os at få erhvervets største kanon til at komme her og tale. Det har vi prøvet i lang tid, og nu er der så blevet plads til det i Michaels fyldte kalender, sagde Jørgen Petersen, der dog også lige ville give en lille skarp kommentar med på vejen før, at Michael Brockenhuus-Schack overtog scenen.
- Det er ikke altid, at Michael ved, hvad han skal mene, men så må I jo hjælpe ham lidt i aften, sagde Jørgen Petersen.
Tælle til 90
Michael Brockenhuus-Schack lagde ud med at tale om den nye organisation, men fik hurtigt pejlet sig længere ind på aftenens hovedemne: »Aktuel landbrugspolitik«.
Et stort tema for formanden var, hvordan der kan skaffes politisk opbakning til det danske landbrug. Og til det har han valgt at gå lidt mere stilfærdigt med dørene, end flere af medlemmerne til mødet brød sig om.
- Det kunne være dejligt, hvis vi havde en formand, der var lidt mere en kamphund. En, der kunne råbe politikerne op, sagde en af tilhørerne således.
Til det svarede Brockenhuus-Schack:
- Det ville være meget lettere, hvis jeg var lidt mere en kamphund. Det ville både være nemmere for mig selv, og det ville være bedre for jer at læse om en aggressiv formand. Men jeg tror ikke, at det er den måde, at vi får politisk opbakning, og på den måde kan man nok godt sige, at jeg er noget af en tam kamphund.
- Hvis vi slår for højt på tromme, så er der pludselig ikke tid i ministerens kalender. Man bliver nødt til at være en konstruktiv samarbejdspartner, ellers kommer vi ikke til at kunne tælle til 90 i Folketinget, argumenterede Michael Brockenhuus-Schack, og understregede, at der kun er seks politikere i Folketinget netop nu, der har rod i landbruget.
Flere penge på kampagner i udlandet
På mødet blev der lagt et ret stort fokus på, hvordan landbruget kunne fremstå bedre i de brede medier, så det ikke ville være så nemt for politikerne at lægge den ene restriktion efter den anden ned over landmændene.
Flere af medlemmerne bad Michael Brockenhuus-Schack gøre noget mere for kommunikationen udadtil. Og det nye LandTV var ikke tilstrækkeligt. Der skal meget mere til. Og formanden var sådan set enig med dem.
- Jeg ville også meget gerne lave nogle større kampagner og fokusere på at fortælle den gode historie fra landbruget. Men det koster jo penge, og det er i sidste ende jer, der kommer til at betale for kampagnerne, sagde Michael Brockenhuus-Schack.
- Når jeg snakker med mine kollegaer i Tyskland, Sverige og England, så er det helt svimlende, hvad de bruger af penge på kampagner. Jeg er ikke sikker på, at vi skal op på samme niveau, men jeg ville gerne derhenad. Jeg har også prøvet at trumfe det igennem, men der er ikke lyst til at bruge pengene på det i organisationen, sagde formanden og ledte efter tilkendegivelser blandt de fremmødte, om de gerne ville have, at han brugte penge på det.
Og der var der grønt lys fra flere af spørgerne. De så blandt andet kreative reklamer, der ikke handlede om, hvor hårdt og træls det var at være landmænd, men prøvede at fokusere på det sjove og spændende ved landbruget.
- Vi kender alle sammen ham der Vupti. Hvorfor får Landbrug & Fødevarer ikke et reklamebureau til at lave sådan en slags kampagne for dansk landbrug også, spurgte en af tilhørerne.
Fremtid
Foruden landbrugets image blev der også diskuteret kvælstofreduktioner, Grøn Vækst, konkurrenceforhold og jordpriser. Emner, der ikke just var med til at opildne en positiv stemning. Men mod slutningen af mødet blev det vigtigt for Michael Brockenhuus-Schack at fastslå, at landbruget bestemt havde fremtiden for sig.
- Jeg tror rigtig, rigtig meget på en fremtid i vores erhverv. Der kommer flere mennesker at brødføde, der kommer en velstandsstigning, der formentlig vil flytte mere forbrug over på animalske produkter, og der er visioner om et fossilfrit samfund. Det er en spændende fremtid, hvor der er nok af muligheder, sagde Michael Brockenhuus-Schack, der dog ikke underkendte de stramme vilkår i branchen netop nu.