Den 3. december afholder Agrovi mødet »Hvor skal du hen som mælkeproducent«, hvor man kan få inspiration og hjælp til konkret produktionsoptimering samt afklaring om fremtiden.
Når Agrovi har valgt at indkalde til inspirations- og afklaringsmøde om fremtiden, så er det fordi de ønsker at hjælpe landmændene med at se muligheder frem for begrænsninger.
- Det er vigtigt at se sin bedrift lidt oppefra, især i krisetider, for det er ikke altid lykken af udvide. En halvdårlig bedrift bliver ikke god af, at man fordobler antallet af dyr. Så er det meget bedre at se på den eksisterende bedrift, og optimere hvor man kan, siger Rasmus Lind Pedersen, drifts- og finanskonsulent i Agrovi.
Han fortæller, at der er tre muligheder for de enkelte bedrifter. De kan udvide, de kan fortsætte uændrede og de kan afvikles, og det er afklaringen om hvilken løsning der skal vælges, som Agrovi håber, at kunne hjælpe med.
- Man kan jo enten lave tingene om af lyst eller af nød, og vi vil meget gerne have fat i tingene, før nøden bliver for stor, så derfor er det måske en god idé at kigge på de enkelte bedrifter nu, siger Rasmus Lind Pedersen.
- Man skal finde nogle få fokusområder, som man går målrettet efter. Det kan være i samarbejde med kvægrådgivere, der hjælper med, hvad der kan gøres rent teknisk, eller som går ind og ser nærmere på management i stalden, siger Rasmus Lind Pedersen.
Konkrete staldtips
Vi er gået ind i en periode, hvor afkastet fra den primære produktion er det landmanden skal leve af. Det kræver konstant fokus i bedriften, for konjunkturstigningerne redder os ikke længere. Vi må have det hele med, så de lavt hængende frugter skal selvfølgelig også plukkes. På mødet vil to kvægbrugskonsulenter derfor fortælle om hvordan vi nu og her kan optimere produktionen, samt hvordan vi sikre os de bedste og mest ensartede arbejdsprocesser i stalden så dyr og mennesker yder det optimale.
Svære spørgsmål
I denne omstillingsfase går mange landmænd og tumler med svære spørgsmål. »Hvad skal gøre hvis mælkeprisen ikke stiger« og »er jeg nødt til at sælge min fædrene gård«, er nogle af de ting, der kan fylde meget.
- Vi ønsker ikke på nogen måde at male fanden på væggen med det her møde. På den anden side, så mener vi, at det er vigtigt, at man kigger på hvilke muligheder man har. Det nytter ikke noget, at man bare hopper op i hamsterhjulet, og løber hurtigere og hurtigere rundt. Så er det meget bedre for eksempel at lave en rustningsanalyse, hvor man sætter sig nogle mål, og ser nærmere på, hvordan man er rustet til at nå disse, og igen lægger en strategi, siger Rasmus Lind Pedersen.
- Man skal ikke nå helt derud, hvor man ikke kan overskue sin bedrift, og så skal man lade være med at spare fattigt. Dermed mener jeg, at man skal sætte sine udgifter ned, men det er altså ikke familiens tur til Lalandia, der er den fornuftige måde at spare på, siger Rasmus Lind Pedersen yderligere.
Ballonskipper
Rasmus Lind Pedersen er ikke i tvivl om, at det gør ondt, når man skal pille ved de ting, der har stor betydning, på den anden side mener han, at Agrovi kan hjælpe landmændene igennem en afklaring.
- I mange år har løsningen været at fyre mere gas i luftballonen. Nu skal landmændene måske til at smide sandsække, eller have fokus på at navigere, tolke vejrudsigt og så videre, og så flyve med den ballon de har, siger han afslutningsvist.