Fortrinsstillingen ser ud til at blive bevaret
Fødevareministeriets embedsfolk og Landbrug & Fødevarer arbejder i øjeblikket på en ny model for fortrinsstillingen, lyder det fra fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Der bliver næppe tale om nogen ophævelse af fortrinsstillingen, som flere ledende formænd i landbrugets organisationer ellers har talt varmt for i de seneste uger.
Regeringens samarbejdspartner Dansk Folkeparti vil nemlig ikke støtte det punkt i fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) lovforslag til ændring af lov om landbrugsejendomme, hvor en ophævelse af fortrinsstillingen hører under. Det gjorde de klart under 1. behandlingen af lovforslaget i forgårs. Et lovforslag som de af oppositionen beskyldes for selv at have været med til at lave.
- Som vi ser det, så er det vigtigt, at for eksempel den lille gartner, som skal bruge de fem hektar, kan få den jord, der skal til for at udvikle sin bedrift, sagde Jørn Dohrmann (DF) under behandlingen.
Indtil for nylig var han Dansk Folkepartis fødevareordfører, men har siden trukket sig for at koncentrere sig om andre ordførerposter. Det var dog blandt ham som var med, da partiet forhandlede med regeringen om Grøn Vækst.
Han afkrævede, at ministeren bekræftede, at Dansk Folkeparti hele tiden har været fortaler for, at fortrinsstillingen bliver bevaret. Den bekræftelse gav Eva Kjer Hansen.
Ikke behov for den
For inden havde hun dog forklaret hvorfor, at hun i sit lovforslag til ændring af lov om landbrugsejendomme foreslår en ophævelse af fortrinsstillingen.
- Når jeg har taget fortrinsstillingen ud, så skyldes det to ting. Det ene er, at vi har fjernet mange af de her begrænsninger, der er i den eksisterende lov. Blandt andet afstandskrav, som kunne være en væsentlig faktor til, at der er behov for en fortrinsstilling. Når den er væk, så er grundlaget ligesom væk, sagde Eva Kjer Hansen.
Den anden grund skyldtes ifølge ministeren en undersøgelse af, hvordan fortrinsstillingen har virket i praksis.
- Her kan vi se, at der har været rigtig mange sager, men meget få afgørelser hvor fortrinsstillingen egentlig er kommet til udtryk. Samtidig er den meget administrativ tung. Der er meget stor sagsbehandling omkring det, og vi ved også, at der har været rigtig mange konflikter landmænd i mellem, lød det fra Eva Kjer Hansen.
Landbrug & Fødevarer kigger på det
Eva Kjer Hansen anerkendte fra talerstolen, at hun næppe har flertal til at få ophævet fortrinsstillingen. Udover Dansk Folkepartis modstad, så var den samlede opposition imod hele lovforslaget om ændring af lov om landbrugsejendomme.
Eva Kjer Hansen fortalte samtidig, at hun havde lyttet til Landbrug & Fødevarer, der på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i sidste uge, besluttede sig for, at de går ind for, at kæmpe for at bevare fortrinsstillingen.
- Og jeg ved også, at Landbrug & Fødevarer har påpeget det her, at der er et ønske om, hvorvidt vi i en eller anden form kunne bevare en fortrinsstilling. Jeg har derfor bedt mine embedsmænd om, sammen med folkene over i Landbrug & Fødevarer, at prøve at se på, hvordan vi kunne finde en model, der skal være mere enkel i forhold til den i dag, sagde Eva Kjer Hansen.
Hun fortalte, at arbejdet allerede er sat i værk.
- Jeg håber så, at de kan finde en eller anden model for, hvordan det kan fungere. Men som sagt. Den skal være enklere og administrativ lettere at håndtere end i dag, lød det fra ministeren.