Banker ikke overrasket over nedjustering

Hverken Danske Bank eller Nordea ændrer deres syn på svineproducenternes lånemuligheder dramatisk efter Landbrug & Fødevarers nedjustering af prognosen for svinepriserne.

Selvom Landbrug & Fødevarer i forgårs nedjusterede sin prognose over svineprisen med én krone i de kommende to kvartaler, til henholdsvis 9 og 8,75 kroner, er der ikke lagt op til dramatiske stramninger fra bankernes side – i hvert fald ikke hos Nordea, der ifølge egen vurdering har 20-25 procent af banklånene til dansk landbrug.

Søren Porsbjerg, landbrugschef i Nordea, er ikke overrasket over Landbrug & Fødevarers nedjustering af svineprisen.

- Den nye nedjustering betyder ikke så meget som første gang, Landbrug & Fødevarer nedjusterede, vurderer han. Dette skyldes, at sandsynligheden for, at en prognose fra Landbrug & Fødevarer (LF) ikke holder, er blevet større, hvilket Nordea i forvejen har taget med i sine betragtninger, forklarer Søren Porsbjerg med henvisning til, at LF nu for tredje gang nedjusterer på relativt kort tid.

- Men det er selvfølgelig klart, at med lavere svinepriser vil der være flere, der ikke får så meget sul på kroppen som forventet i 2010. Dét vil naturligvis påvirke deres råderum fremadrettet, og der vil helt sikkert være nogle, hvor vi siger, at det ikke skal være dem, der skal have muligheden for at udvikle bedriften meget, fordi vi har svært ved at se, hvordan de vil kunne komme igennem en ny, stor lavkonjunktur, siger Søren Porsbjerg.

Fortsat OK udsigter
Trods nedjusteringen af svineprisen er udsigterne for svineproducenterne dog fortsat så gode, at hovedparten af svinebedrifterne ser ud til at være i nogenlunde økonomisk balance ved udgangen af 2010. Desuden har mange udsigt til et likviditetsmæssigt overskud, og så falder presset fra banken, vurderer landbrugschefen.

- Den nye nedjustering er derfor ikke noget, der får os til fuldstændigt at ændre vores syn på svineproducenternes økonomi. Men det er klart, at det gør det heller ikke lettere at få lån til en ny svinestald.

- Tidligere kendte vi nogenlunde svinepris-cyklernes rytme, men det gør vi ikke længere, og det øger naturligvis usikkerheden og dermed kravene til den buffer, som landmanden skal have for at håndtere den øgede risiko, tilføjer Søren Porsbjerg.

Holder hånden under
Hos Danske Bank kommer nedjusteringen af svinepris-prognosen heller ikke bag på landbrugschef Hans Kristian Højgaard.

- Vores holdning er fortsat, at vi vil holde hånden under svineproducenterne, og vi justerer generelt ikke vores prispolitik på baggrund af nedjusteringen. Men vi er forsigtige, når der kommer nye henvendelser fra landmænd, og dem kommer der mange af for tiden. Dér er vi meget nøgterne i vores analyse og må desværre afvise en del, fortæller Hans Kristian Højgaard.

Danske Bank har ifølge Hans Kristian Højgaard øget sit udlån til landmændene svagt i den senere tid, og der er ikke udsigt til dramatiske ændringer i dén politik.

- Men det er klart, at vi har en meget tæt kontakt med nogle af landbrugskunderne i øjeblikket, og der kan nok også godt findes nogle, som går med luknings-overvejelser. Men der er også nogle, for hvem problemerne har givet nye muligheder for at gøre tingene bedre, og det er jo positivt, siger Hans Kristian Højgaard.

Læs også