Træerne bugner af frugt

FRUGTBART: Høsten tegner til at blive lige så stor som i fjor, vurderer fynsk frugtsælger. Til gengæld tåler frugtavlerne ikke en lavere pris end sidste år.

Startskuddet har lydt til årets høst af æbler og pærer.

Allerførst gælder det de tidlige æblesorter som for eksempel Discovery og Gråsten. Senere kommer turen til efterårssorterne, blandt andet Belle de Boskoop og Cox Orange, mens der sættes punktum for plukkesæsonen med vintersorterne Gloster og Jonagold.

Og sæsonen tegner lovende.

- 2008 var et af de største år i æblets nyere historie, og alt tyder på, at høsten ikke bliver mindre i år, lyder det optimistisk fra sælger Carsten Petersen, Danske Frugtavlere A/S i Kværndrup.

Carsten Petersen vil ikke spå om præcise mængder. Men et forsigtigt skøn viser, at Danske Frugtavlere, der formidler omkring 100 danske avleres høst til detailleddet, skal håndtere og afsætte omkring 14.000 tons æbler og 1.000 tons pærer af sorten Clara Friis.

Danske Frugtavlere A/S, der i fællesskab ejes af andelsselskabet GASA Odense Frugt og Grønt og Dansk Kernefrugt A/S, afsætter cirka en tredjedel af den danske høst af æbler. Hertil kommer to tredjedele af importerede æbler. Det betyder, at Danske Frugtavlere håndterer en femtedel af den totale afsætning af æbler i Danmark.

Prisen er vigtig
Men ét er en stor høst. Noget ganske andet for avlerne er at få en tilstrækkelig pris for æblerne.

I fjor lød det advarende, at danske frugtavlere er så økonomisk pressede, at der er en begrundet frygt for, at udenlandske æbler helt udkonkurrerer de danske i landets supermarkeder.

Og da det er en kendsgerning, at importeret frugt i dag dækker to tredjedele af danskernes forbrug, er det i høj grad på tide for alvor at råbe vagt i gevær. Og det gør Carsten Petersen, Danske Frugtavlere.

- Hvis avlernes pris for æbler kommer under sidste sæsons meget lave niveau, tror jeg ikke, der i 2010 er mange avlere tilbage. Det er den ubønhørlige sandhed, som jeg mener, danske supermarkeder og andre detailbutikker skal lytte alvorligt til, siger Carsten Petersen og understreger, at danske avlere ikke kun konkurrerer med nyplukkede, importerede æbler.

Sydeuropæiske lagre bugner
- I Sydeuropa bugner mange og store lagre med æbler, der er plukket i fjor, og som med garanti skal sælges, før 2009-æblerne sendes af sted. Derfor kan jeg alt andet lige ikke forstå, danske supermarkeder ikke gør en indsats for at få forbrugerne til at købe friskplukkede danske æbler med utrolig mange smagsvarianter fra et ideelt klima.

- Men det ideelle klima i Danmark betyder også, at æblerne i modsætning til frugterne sydpå er meget uensartet i størrelse. Og da æbler tilsyneladende kun kan sælges emballeret, betyder det et stort og omfattende sorteringsarbejde, som altså koster mandetimer og dermed kroner og øre, siger Carsten Petersen, der samtidig videregiver en god ide til hele detailleddet.

Sælger æbler i løs vægt
- Der er en enkelt dansk detailkæde, som har valgt den helt rigtige løsning med at sælge æbler i løs vægt. Kæden får æblerne leveret i store kasser, som derefter får plads i butikkerne. Og fra kassen med æbler i mange størrelser kan forbrugerne selv vælge både antal og størrelse, som derefter skal vejes i en pose, inden varen betales ved kassen, fortæller Carsten Petersen og understreger, at det ikke en dansk opfindelse.

- I Sydeuropa findes der ikke - eller i hvert fald uhyre sjældent - butikker med emballerede æbler. Der bruges ideen med kasser, poser og en vægt, og angivelig til alles tilfredshed. Sådan burde det også foregå i Danmark, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil være til fordel for salget af friske og danske æbler, siger den fynske frugtsælger, der også tør spå om en stor høst af pærer.

- Man kan vel næppe kalde det en tradition. Men sandheden er, at høsten af pærer hvert andet år er utrolig god. Og sådan et år er altså 2009, hvor der kan ventes et flot udbud af sorten Clara Friis, der er uovertruffen og utrolig populær. Så også når det gælder pærer, har forbrugerne en god oplevelse i vente, når det gælder et dansk produkt, siger Carsten Petersen.

Læs også