25 procent højere  udbytte i ærterne

Høsten af grønne ærter til dybfrost hos Ardo er nu halvfærdigt. Udbyttet er hele 25 procent større end forventet.

I øjeblikket er det Borreby Gods i Skælskør på Sydvestsjællands tur til at få besøg af høstsjakket fra dybfrostproducenten Ardo.

Seks ærtehøstere af mærket Ploeger har i de sidste dage således været i gang med høsten på godset. I går ved middagstid da Effektivt Landbrugs høst-tour kom forbi, var der dog et midlertidigt stop. Halvdelen af de 33 hektar med ærter på godset var høstet, men de sidste skulle lige være helt modne, før man gjorde arbejdet helt færdigt.

Det var derfor også kun en servicemand, som gjorde maskinerne klar til det sidste stræk, der var til stede i marken, inden de senere i går eftermiddag, klokken 18, var klar til igen at bore sig ind i markerne og gøre det sidste færdigt.

Fortsætter nogle uger
Ærtehøsten på Sjælland har været i gang, siden man i sidste uge blev færdig på Lolland-Falster. Her startede man høsten af de grønne ærter 29. juni og nåede at høste 1.300 hektar. Det kunne dog sagtens have endt med meget mere, men Ardos fabrik i Nørre Alslev på Nordfalster kunne ikke følge med i de mængder, som ærterne kom ind. Det fortæller Karsten Malmskov, konsulent i Ardo.

- Vi har på Lolland-Falster måtte køre uden om 350 hektar, da vi ikke har kunnet nå at forarbejde dem så hurtigt, som de blev modne. Vi har simpelthen ikke kunnet køre flere ærter igennem fabrikken. Ærterne på Lolland-Falster gav et meget højere udbytte end budgetteret, siger han.

Positivt problem
Karsten Malmskov fortæller, at man havde budgetteret med 5,9 ton pr. hektar, men høsten indtil videre har givet 7,2 ton pr. hektar. Altså omkring 25 procent mere end forventet. Kvaliteten af ærterne beskriver Karsten Malmskov også som ganske fint.

- Kvaliteten den er god i år. Den er rigtig god, så det er jo et positivt problem, men nu kører vi på Sjælland, og her er udbyttet noget mere normalt, fortæller han, og siger, at det på de første meldinger lyder på omkring seks ton pr. hektar.

Grunden til, at udbyttet på Sjælland ligger lavere end på Lolland-Falster skyldes, at man her sår ærterne senere, så man på fabrikken i Nørre Alslev hele tiden kan følge med. Ærterne på Lolland-Falster blev sået først i april, og de sidste ærter bliver først sået på Sjælland midt i juni måned.

- Vi arbejder med elleve hovedsorter, og så er det sådan, at de priser, vi giver for ærterne, er forskellige på de sorter. Man vil derfor se, at kilopriserne er højere på Sjælland end på Lolland-Falster, da udbyttet er mindre. Det er vi nødt til at gøre, for ellers ville vi ikke få nogle til at så så sent, siger Karsen Malmskov.

I alt har Ardo 3.300 hektar med ærter på Lolland-Falster og Sydsjælland.

 

Læs også