Mens de fleste høstmaskiner på Midt- og Vestsjælland stadig stod stille midt i uge 29, var der fuld gang i især græshøsten på Stevns og Lolland-Falster. Foreløbige gæt tyder på en normal høst, måske til den gode side.
- De høster på livet løs på Stevns og også nede omkring Vordingborg, lød det fra planteavlschef Lars Olsen fra Østdansk Landbrugsrådgivning i Rønnede da Landbrug ØST lige inden deadline efterlyste de seneste nyheder fra høstfronten.
Især græshøsten er nu ved at køre på højtryk, og selv om ingen konsulenter endnu vil ud med detaljerede høstprognoser, er stemningen bestemt positiv rundt omkring på Østlige Øer.
- For engrapgræssets vedkommende ser det ud til at blive rigtig pæne udbytter i år. Der har været gode vejrmæssige betingelser, hvor der er kommet regn og sol på de rigtige tidspunkter. Vi havde godt nok lidt tørke i maj og april, som kunne have reduceret mængden af frøstængler, men det skete tilsyneladende ikke, forklarer Lars Olsen.
Han ser også optimistisk på de senere afgrøder:
- Det kunne godt se ud til at blive et fornuftigt år, også for kornet. Vejret giver gode betingelser for god kernefyldning, så vi kan få nogle store, pæne kerner ud af det.
Tidlig vinterbyg
På Lolland-Falster var der gode tegn fra græsafgrøderne, og her har man også været pænt tidligt ude i vinterbyggen, fortalte planteavlskonsulent fra DLS, Christian Iuel midt i sidste uge.
- Mon ikke vi er ved at have høstet omkring fem procent. Det ser godt ud med pæne store kerner i vinterbyggen, og jeg tror i hvert fald ikke, det bliver under middel. Foreløbig har regnen ikke betydet det store hernede, og majsen, roerne og konservesærterne vil jo stadigvæk gerne have vand. Så det er ikke så tosset.
Han forventer, at hvedehøsten på Sydhavsøerne så småt vil gå i gang i slutningen af denne uge.
Normale tilstande
Længere nordpå var der i den forgangne uge noget mere roligt på markerne.
- Der er næsten ikke noget i gang endnu på Midtsjælland. Der er kun høstet meget lidt, og resultaterne kender vi dårligt nok endnu. Vinterbyggen er kun i gang nogle få steder, hvor den er tvangsmodnet, fortæller planteavlskonsulent Henrik Aagaard, Gefion, som mener, at markerne ser rimelig gode ud til denne høstsæson.
I Nordsjælland er tendensen den samme. Lidt engrapgræs, en smule rødsvingel og nogle få procent vinterbyg kom i hus i starten af uge 29, men i forhold til sidste år kommer rykket noget senere denne gang, forudser planteavlskonsulent Martin Kudsk fra Agrovi.
- Sidste år blev der jo høstet ufattelig meget i juli. I Hornsherred, som er et meget lunt område, var der jo folk, der var færdige med at høste ved udgangen af juli måned sidste år, siger han og fortsætter:
- Det kommer vi ikke til at se i år. Det tyder på et mere normalt mønster. Mange havde bildt sig ind, at i år ville der blive høstet rigtig tidligt, men det holder ikke.
Katastrofepris
Mens konsulenterne over en bred kam altså forventer pæne udbytter for 2009-høsten, spøger de lave kornpriser.
- De fleste forventer et ret normalt udbytte. Man skal jo ikke høste med øjnene, men der er ikke de store katastrofer at se derude - undtagen prisen altså, siger Claus Iuel.
Den kan til gengæld ramme hårdt mange steder, spår han.
- Prisen kan især få konsekvenser for de landmænd, som er særligt hårdt pressede på likviditet og finansiering, og som måske bliver nødt til at sælge i løbet af de næste to-tre måneder, mens prisen er helt i bund. Dem er der nok flere af, end der plejer at være.