Producenter stiller spørgsmål ved Landbrug & Fødevarer

KRITIK: Det er for dyrt at være med i Landbrug & Fødevarer, og kyllingeproducenter mister indflydelse, lyder det fra foreningen De Frie Producenter. Absurd kritik, lyder det fra formanden for Dansk Erhvervsfjerkræ, Martin Merrild.

Der har ikke været tilkendegivet mange mishagsytringer blandt landmænd op til etableringen af organisationen Landbrug & Fødevarer.

En forening har dog skilt sig ud. Kyllingeproducentforeningen De Frie Producenter, der ifølge egne tal repræsenterer 40 procent af den samlede mængde i den danske slagtekyllingeproduktion, er nemlig stærkt utilfredse, og undrer sig meget over, hvorfor Dansk Erhvervsfjerkræ og Fjerkræraadet allerede har lagt billet ind på optagelse i Landbrug & Fødevarer.

Det er slet ikke i slagtekyllingeproducenternes interesse, mener foreningens formand Bo Wieck-Hansen.

- Nu kan det godt lyde som om, at vi bare er negative og imod alt, men problemet er jo, at vi aldrig nogensinde har fået hjælp fra Axelborg. Alle de midler og penge, som vi bærer derover, dem er da ikke nogen, der kan dokumentere, at vi har fået noget særligt ud af, siger Bo Wieck-Hansen, der i stedet hellere så, at man lavede en mere slank organisation, som mere matchede kyllingeproducenternes behov.

Gæld op over begge ører
Bo Wieck-Hansen fortæller, at det, der bekymrer ham, er, at politikerne i Fjerkræraadet og Dansk Erhvervsfjerkæ har ladet organisationerne komme med i Landbrug & Fødevarer med uforandrede budgetter og uforandret personalestab.

- Så sidder vi andre tilbage med gæld op over begge ører, og ser på, at de udenlandske kyllinger vælter ind over grænsen, siger Bo Wieck-Hansen.

Han fortæller, at det koster gennemsnitligt 60.000 kroner for hver af landets 172 kyllingeproducenter om året at være med i Landbrug & Fødevarer.

- Og det er jo trods alt nogle penge, der ville være rare at have, når man ikke har så mange i forvejen, siger Bo Wieck Hansen.

De Frie Producenter mener også, at kyllingeproducenterne mister indflydelse i Landbrug & Fødevarer, fordi de privatejede slagterier, Danpo og Rose Poultry, ikke får noget at skulle have sagt i forhold til de store andelsvirksomheder som Arla og Danish Crown i den nye organisation.

Absurd kritik

En af de personer, som man især er utilfredse med hos De Frie Producenter, er formanden for Dansk Erhvervsfjerkræ, Martin Merrild, der sammen med formanden i Fjerkræraadet, Ole Høgh Sørensen, får skyld for at have gået med i den nye organisation uden at høre på producenterne, og for at koste producenterne millioner af kroner.

Martin Merrild er dog helt uforstående over for kritikken fra De Frie Producenter.

- Jeg synes næsten, at det er så langt ude, at jeg ikke vil kommentere på det, lyder hans umiddelbare kommentar.

Det vælger han dog så at gøre alligevel.

- Nu har man lavet en helt unik organisationsændring, hvor hele landbruget er samlet. Man får større gennemslagskraft, og man får færre omkostninger, når man samler tingene, og så skulle vi stå udenfor. Jeg synes, det er helt absurd, siger Martin Merrild.

Fælles interesser
Han forstår ikke, at man fra fjerkræbranchen, der er et lille erhverv, helt skulle undsige at få hjælp fra alle de andre brancher. Det ville ligefrem være fuldstændig vanvittigt at stå udenfor, mener han.

- Selvfølgelig betaler vi i hver vores branche hver sin andel, men vi hjælper jo også hinanden på tværs. Vi har jo også en lang række af fælles erhvervspolitiske interesser at varetage brancherne imellem, siger Martin Merrild.

Han kan samtidig ikke forstå, hvad det er, som De Frie Producenter vil have.

- Sådan som jeg hører det, så forlanger de færre omkostninger og mere indflydelse, og det er lige præcis det, som vi opnår her, siger Martin Merrild.

Læs også