Sætter fokus på sunde fødevarer

IDÉ-MESSE: Fynske landmænd kan blandt andet få ideer til nye afgrøder på Skandinaviens største havebrugs-, teknologi- og maskinudstilling i Årslev i næste uge.

HorTeaM-Expo 09 på tirsdag den 9. juni på Institut for Havebrugsforskning i Årslev, der med omkring 75 udstillere hvoraf hen ved en snes kommer fra lande udenfor Danmarks grænser, bliver et mekka for andre end producenter af frugt, grøntsager og planteskoleprodukter.

- Vi er allerede før udstillingen blevet kontaktet af landbrugets organisationer og ved, at mange producenter af traditionelle afgrøder vil lægge vejen forbi udstillingen i et forsøg på at hente inspiration til nye afgrøder i en tid, hvor der virkelig sættes fokus på sunde fødevarer, siger Kim Nielsen, der er udstillingens koordinator.

- Vi ved, at mange af udstillingens stande kan præsentere helt nye nationale og internationale forskningsresultater, ligesom der præsenteres nye projekter og samarbejdsrelationer. Men det er nok især udstillingens punktum - et foredrag af forskningsprofessor Jørgen E. Olesen med plads i FN's klimapanel - som vil tiltrække sig den største opmærksomhed.

- Jørgen E. Olesen vil blandt andet komme ind på de dyrkningsmæssige muligheder og konsekvenser, klimaforandringerne i fremtiden får for Danmark, siger Kim Nielsen og føjer til, at en kreds af lokale forskere vil supplere med eksempler på begyndende forandringer for nogle afgrøder. 

Unik sprøjte
HorTeaM Expo 09, der tidligere hed Maskinudstilling for Frugt og Bær, er den 7. udgave af Skandinaviens største udstilling for havebrug, teknologi og maskiner. Men det er ikke kun navnet, der er nyt. Udstillingen byder også på tre verdensnyheder.

Det er blandt andet en Isafruit-sprøjte som prototype. Sprøjten er konstrueret således, at sprøjtning kan tilpasses både vejrlig og træers form, ligesom den kan måle sygdomme på træer, mens der sprøjtes.

Men her hører nye egenskaber ikke op. Det er også til sprøjten muligt at kombinere en GPS-koordinator, der automatisk tager hensyn til sprøjtefrie zoner, ligesom brugen af forskellige dyser sikrer en ensartet dækning af sprøjtemiddel under varierede vindforhold. Foreløbige undersøgelser har vist pesticid-reduktioner på over 80 procent.

Tågesprøjte og traktor
På udstillingen præsenteres også en ny tågesprøjte fra Scan Agro. Det er en Scan-Sprayer TS Quantum Mist, der er bygget efter nye principper og med en ny type blæsehoved. Tågesprøjten er bygget i et samarbejde med plantageejer Jens Holme, Kogsbølle, og Agrotech.

Endelig præsenterer Heden Maskinforretning på årets udgave af HorTeam Expo09 Fendt Vario, der er et nyt skud på stammen af Fendt traktorer. Den ankommer til udstillingen med hæder, ære og en sølvmedalje, vundet på en international udstilling i Paris.

1000 gæster - mindst
Det er danske producenter af frugt og grøntsager, GartneriRådgivningen, Dansk Planteskoleejerforening og Institut for Havebrugsforskning i Årslev, der er arrangør af HorTeaM Expo 09, der står for Horticulture, Technologi and Machinery Exhibition. Og forventningerne til tirsdag 9. juni er store.

- Vi forventer, at mindst 1000 interesserede vil besøge udstillingen, der opererer med et budget i størrelsesordenen 200.000 kroner. Men selv om formålet ikke er at skabe overskud, kan det allerede nu med tilfredshed konstateres, at facit på regnskabets bundlinje bliver et lille overskud, lyder det fra en tilfreds Kim Nielsen, der bruger i omegnen af 250 timer på at koordinere Skandinaviens største havebrugs-, teknologi- og maskinudstilling.

(3) 21-23-fy

Læs også