Agrovi sat et nyt skib i søen. Rådgivningsvirksomheden har ansat Jakob Stausholm som finansieringsmægler - en funktion, som foreløbig er den eneste af sin slags herhjemme.
Er der overhovedet nogen, der vil låne en landmand fem flade øre, sådan som markedet ser ud nu? Og hvordan får man den bedste finansiering, hvis man skal bruge en ny mejetærsker?
Svaret på det første spørgsmål er ja, selvom det bestemt er blevet sværere at skaffe likviditet. Svaret på det andet spørgsmål kan man nu få hjælp til at finde hos Agrovis nye finansieringsmægler, Jakob Stausholm.
For mens man gennem længere tid har kunnet kontakte uafhængige mæglere inden for forsikring og pension og få dem til at skaffe gode tilbud, har det samme ikke været tilfældet på finansieringsfronten.
- Jeg formidler investeringsaftaler mellem landmænd, entreprenører og erhvervsdrivende på den ene side og banker, finansieringsselskaber og realkreditinstitutter på den anden side, fortæller Jakob Stausholm.
Del op i tre
Han har en helt klar anbefaling til landmanden, der skal skaffe likviditet til sin bedrift.
- Han skal dele sin finansiering op i tre: realkredit til mursten, banken til drift og finansieringsselskaber til løsøre. Det er den ideelle løsning, for så har han forhåbentlig råderum alle tre steder. Hvis han har bygget det hele op omkring banken, så er sandsynligheden for, at han har låst sig fast meget stor.
Han fortsætter:
- Lokalt har vi jo nogle pengeinstitutter, der er meget forsigtige, specielt over for landbruget. Der er i det hele taget ikke mange hurra-oplevelse i landbruget for tiden.
Og selv om finansieringsselskaberne ikke ligefrem er risikovillige, så er de i mange tilfælde lidt lettere at snakke med, når det gælder maskininvesteringer.
- De fleste vil meget gerne arbejde sammen med landbruget, for historisk er der meget få tab og god betalingsvilje. Samtidig er det udstyr, der kan genplaceres forholdsvist hurtigt, forklarer Jakob Stausholm.
Svært at gennemskue
Der er dog også ting, man skal passe på, især når man indgår leasingaftaler med et finansieringsselskab.
- Det er ikke altid nemt at gennemskue forholdene omkring rente og førtidsindfrielse. Vil man for eksempel ud af aftalen før tid, skal leasingselskabet naturligvis have en rimelig kompensation for det. Så hvis man ved, at man ikke vil køre perioden ud, skal man holde sig fra leasing og tage et almindeligt køb. For landmænd og entreprenører er købekontrakterne nok at foretrække for øjeblikket, forklarer finansieringsmægleren.
Vælger man at alliere sig med Agrovi og Jakob Stausholm, får man hjælp til at overskue både mulige leasingaftaler og al sin anden finansiering - noget der kan være svært for de fleste.
- Kunden betaler Agrovi for rådgivningen. Jeg er ikke betalt af finansieringsselskaberne, bankerne eller realkreditinstitutterne. Vi er fuldstændig uafhængige af selskaberne, lige som forsikringsmæglere også er i dag. Pengene er givet godt ud, for det sikrer kunden det bedst mulige tilbud og den bedst mulige risikoafdækning. Vi varetager kundens interesser, fortæller Jakob Stausholm, der tilbyder sine ydelser over hele Sjælland.
- Jeg tager et møde med landmanden, hvor vi snakker om hans behov i forhold til løbetid og afdrag. Jeg indhenter så tre tilbud, sammenligner dem og bliver enig med kunden om, hvem vi skal vælge.
Kender udfordringerne
Jakob Stausholm er oprindeligt selv uddannet som landmand og agrarøkonom, og har været direktør i flere finansieringsselskaber. Ved siden af jobbet hos Agrovi driver han Herslevgaard ved Roskilde med 180 ha og 50 ha i forpagtning.
Så han deler hverdag med sine kunder og har fra sin egen bedrift personlig erfaring med de udfordringer, landbruget slås med.