Direkte såning i klægjorden

MATCH: En ny seks meter bred Väderstad Spirit blev svaret på de udfordringer, en vestjysk maskinstation med kunder på klægjorden stiller.

Det var fleksibiliteten, der fik maskinstationsejer Hans Tobiasen ved Ribe til at skifte sin fire meter Väderstad Rapid maskine ud med en ny seks meter bred Väderstad Spirit 600.

- Hidtil har vi tilsået omkring 300 hektar og nu forventer vi da, vi kan klare noget mere, håber han.

- Den her maskine er mere alsidig og det er der behov for her på egnen, forklarer Hans Tobiasen fra den kvægtætte egn mellem Ribe og Bramming.

Omsåning
Egentlig er det rotorharven, der hersker på de vestjyske klægjorde, der strækker sig fra Esbjerg til grænsen.

- For at lave et sikkert såbed, kører man normalt lige efter ploven med rotorsættet, når man hvert femte år omlægger græsmarken. Alligevel kan der, både i græsudlægget og i kornmarken, ske forskelligt hen over vinteren, der gør, at der skal laves en omsåning eller foretages en isåning af vårbyg. Det kan typisk skyldes, at der har stået vand for længe på arealet, forklarer Hans Tobiasen.

Den vestjyske maskinstationsmand vurderer, at der hvert år omsås mellem 10 og 20 procent af afgrøderne i klægjordene vest for Gredstebro.

Pløjning udtørrer
Med den nye Väderstad Spirit 600 klarer Hans Tobiasens maskinfører at tilså fire hektar i timen.

- Det er jo en væsentlig højere kapacitet end de halvanden hektar, vi kan klare med rotorsættet. Dertil kommer, at Spirit maskinen kan så i stort set alting. Både korn og udlæg i en nypløjet sandjord og som her direkte i en tør mislykket græsmark i klægjorden, viser han, da Effektivt Landbrug fulgte med ud på en opgave i går mandag.

- Hvis vi pløjer den her mark og derefter sår græs i den, er det ikke sikkert, vi får nogen fremspiring. Pløjningen vil udtørre jorden og det er langfra sikkert, at frøene kan få fat.

Det var lige netop det, der var sket med den mislykkede græsmark, Hans Tobiasens maskinstation i går skulle tilså. Marken var sidste forår pløjet og omlagt, men frøene spirede for dårligt frem i den tørre forsommer i fjor.

Store pakkehjul
Med en Claas bæltetraktor foran kører maskinfører Søren Wind med god fart i den mislykkede græsmark, der forinden er sprøjtet med Roundup.

- Frøene skal placeres i én centimeters dybde og det styres ved hjælp af afstandsringe, viser Søren Wind.

Forrest på Spirit maskinen sidder en disc-enhed, som Søren Wind har indstillet til lige akkurat at bearbejde de øverste par centimeter. Herefter kommer en række pakkehjul med stor diameter, hvorefter skiveskærsenhederne kan ramme den præcise sådybde.

- Efterfølgende vil trykhjulene pakke den løse jord sammen om frøet, der nu ligger på en fast bund, hvor der stadig er fugtighed til stede.

Sår det hele
Väderstads Rapid-maskine har pakkehjulene siddende bagerst, mens den nye Spirit har de noget større pakkehjul siddende foran skiveskærene.

- Ligesom med Rapid maskinen har vi valgt et disc system forrest på vores nye Spirit, forklarer Hans Tobiasen, der tilbyder sine kunder at så både korn, raps og græsfrø med den nye maskine.

- Det er sådan, herude på klægjorden, at rettidighed er helt afgørende for at tingene lykkes. Det er netop derfor, vi skal bruge så stor kapacitet, så vi kan nå at gøre tingene lige på det tidspunkt, hvor det er optimalt, forklarer han.

Nem indsåning
Hans Tobiasen har valgt en Väderstad Spirit model uden gødningsudstyr, men har fået sin maskine monteret med frøsåningsudstyr.

- Det er ikke særlig almindeligt herude at placere kunstgødning i forbindelse med såning. Med frøudstyret kan vi så korn og udlæg i samme arbejdsgang, forklarer han.

I går, hvor der skulle sås 25 kilo frøblanding pr. hektar skete det med maskinens eget doseringssystem.

- Det passer utroligt præcist, og så er maskinen rigtig nem at indså og indstille, føjer maskinfører Søren Wind til.

Læs også