Dansk optimisme på det japanske marked

SVINEKØD: Statistiske udsving skyld i, at Danmark tabte markedsandele for svinekød i Japan i årets første to måneder. Det tabte blev indhentet i marts, og fremtiden tegner lovende, fortæller DMA.

Japanerne er stadig vilde med dansk svinekød.

Sådan lyder den beroligende melding fra Karsten Bruun Rasmussen, markedschef i Danish Meat Association. Man skal derfor ikke ligge så meget i statistikken fra den tyske markedsanalysevirksomhed ZMP, der i deres seneste statistik afslører, at Danmark har tabt store markedsandele til USA og Canada på det vigtige japanske svinekøds-marked i januar og februar måned.

I alt har Danmark leveret 15.694 ton svinekød til Japan, hvilket er hele 26 procent mindre end samme periode sidste år.

Om end statistikken fra ZMP er helt korrekt, så vil marts måneds tal, der er klar i næste uge, dog afsløre, at Danmark indhenter det tabte. De danske leverancer af svinekød til Japan, vil når hele første kvartal er talt sammen ligge på et helt normalt niveau, fortæller Karsten Bruun Rasmussen.

- Det er et spørgsmål om tilfælde, at tallene for februar ligger 5-6.000 ton lavere end normalt. Det handler om, at en container lige ankommer på den ene eller den anden side af 1. marts, siger Karsten Bruun Rasmussen.

Får ikke del i væksten
At Danmark indhenter det tabte rent mængdemæssigt, er dog ikke ensbetydende med, at der ikke bliver tabt markedsandele i Japan for det danske svinekød. I alt leverer Danmark 160.000 ton svinekød til Japan om året, og der er ingen forventninger om, at det tal skulle blive anderledes i 2009.

At Danmark så taber markedsandele til i sær USA og Canada skyldes, at der på svinekødsmarkedet i Japan i øjeblikket er en vækst på mellem fem og syv procent.

- Der er ingen grund til bekymring overhovedet. Mængdemæssigt der holder vi niveauet, men den vækst der er, får vi ikke fat i, fordi den ligger i detailhandels-segmentet, og der sælger vi ikke noget som helst, siger Karsten Bruun Rasmussen.

I detailhandel-segmentet bliver der solgt kølet kød, mens alt dansk kød leveret til Japan er frosset.

Læs også