For godt til at være sandt

NYE UDPEGNINGER: Skagens Odde er i spil som ny nationalpark. LandboNord arbejder for, at der ikke kommer landbrugsjord indenfor grænserne.

Hjørring og Frederikshavn kommune undersøger i den kommende tid mulighederne for at gøre Skagens Odde til en af Danmarks kommende nationalparker.

Med i det arbejde er LandboNord, som har været hurtigt ude, for at gøre deres indflydelse gældende.

Allerede da man først hørte om planerne, arrangerede landboforeningen et stormøde, og da kommunerne holdt fællesmøde med oprettelsen af arbejdsgrupper, havde LandboNord orienteret områdets landmænd, som talstærkt mødte op og blev en del af grupperne.

Det betyder, at der nu er landmænd repræsenteret i alle seks arbejdsgrupper, der blandt andet koncentrerer sig om afgrænsning, natur og erhverv.

- Vi går konstruktivt ind i arbejdet, siger Niels Vestergaard Salling, Jerslev, der er formand for LandboNord.

Ikke omkostningsfrit
LandboNords klare holdning er, at grænserne skal trækkes således, at der ikke kommer landbrugsjord med i nationalparken.

- Det er for godt til at være sandt, at der ikke kommer restriktioner på landbrugsjorden. Man kan ikke oprette en naturpark, uden det giver ændringer, siger Niels Vestergaard Salling.

Han frygter blandt andet, at jorden i parken vil enten miste sin værdi eller få en nedsat værdi.

- Hvis staten vil opkøbe jorden til markedspris, så er det i orden, men man kan ikke tillade sig at vente, til jorden er faldet i værdi på grund af nationalparken, understreger han.

Naturen er skøn som den er
Fordelene ved en nationalpark har Niels Vestergaard Salling lidt svært ved at få øje på. Han er selv glad for naturen og betragter sig selv og sine kollegaer som naturforvaltere.

- Jeg synes, naturen er skøn, som den er, og det bliver jo ikke anderledes, selvom den bliver udpeget som nationalpark, siger han.

Han mener heller ikke, at kommunens ønske om at få mere helårsturisme er realistisk.

- Jeg tvivler på, at området ved Skagens Odde er attraktivt om vinteren, og fra andre nationalparker ved vi, at folk ikke ligefrem står i kø. Børnefamilier vil for eksempel have oplevelser a la Fårup Sommerland, siger Niels Vestergaard Salling, der ikke er i tvivl om, at kommunen har et stort incitament til at ønske sig en nationalpark på baggrund af de 30 millioner kroner, der følger med i EU-støtte.

Læs også