VÆKSTOMRÅDE: Trods økonomisk afmatning er der positive udsigter for økologien.
Finanskrisen kan få en positiv indflydelse på udbredelsen af økologisk landbrug. Det vurderer økologikonsulent Diana Boysen Poulsen, Centrovice.
- Afregningspriserne på konventionelle landbrugsprodukter falder, og udgifterne til handelsgødning er blevet fordoblet. Det kan få landmænd, som alligevel overvejer at lægge om til økologi, til at sige, at »nu skal det være«, siger Diana Poulsen.
Og der er brug for nye økologer. Trods den økonomiske afmatning er der positive udsigter for økologien. Både forbrug og produktion forventes at stige de næste fem år. En beregning fra Dansk Landbrug viser, at der skal bruges cirka 60.000 hektar mere i den økologiske produktion for at dække forbrugernes efterspørgsel frem til 2013.
Sværere på Fyn
Det vil også få betydning for økologien på Fyn, mener økologikonsulenten.
- De fynske mælkeproducenter har ikke de samme muligheder, som mælkeproducenterne i Jylland, men de almindelige planteavlere og grønsagsavlerne har mulighed for at øge deres produktion, siger Diana Poulsen.
- Men, tilføjer hun, den nye regel om, at man nu må bruge 100 procents omlægningsfoder, kan også føre til, at nogle af de fynske mælkeproducenter, der har jorden og mulighed for det, lægger om til økologi.
Specialisering et nøgleord
Når det gælder planteproduktionen, kan det ifølge Diana Poulsen betale sig for de økologiske landmænd at specialisere sig.
- Hvis man vil dyrke foderkorn, skal det være til eget forbrug eller på kontrakt. Økonomisk vil det bedre kunne betale sig at gå over til de lidt mere specielle kornsorter som for eksempel spelt og grynhavre, siger økologikonsulenten.
På kornsiden er der nemlig taget et ordentligt ryk i produktionen i 2008. Foreløbige arealopgørelser fra Plantedirektoratet viser, at der i 2008 blev dyrket korn og bælgsæd på næsten 20.000 hektar mere end året før.
Øko-kornprisen presses
De høje priser efter høsten i 2007 har stimuleret til produktionsstigninger i flere lande, og det påvirker den aktuelle prissætning på det økologiske korn. Samtidig har nogle af de østeuropæiske lande fået mere tyngde på den økologiske bane. Det vil formentlig presse den pris, man kan opnå på dansk økologisk foderkorn også i fremtiden.
- Det gælder derfor om at finde noget, som de andre ikke har. Og det gælder ikke kun for de almindelige planteavlere. Dyrker man grønsager, behøver det ikke at være gulerødder og kartofler det hele, siger Diana Poulsen.
Medvind hos forbrugerne
Selv om der tales om finanskrise alle steder, og mange danskere får færre penge mellem hænderne, så fortsætter salget af økologiske produkter med at stige trods prisforskellen til de konventionelle produkter.
- Når man handler ind i supermarkedet, så ser man, at der fortsat er masser af økologiske varer i danskernes indkøbskurve, siger Diana Poulsen, som tror på fortsat medvind for økologien hos forbrugerne.
Det tyder salgstallene også på. Omsætningen af økologiske fødevarer herhjemme i 2008 forventes ifølge Økologisk Landsforening at lande på 4,5 milliarder kroner, hvilket er en fordobling indenfor de sidste fire år.
Og det er ikke kun på hjemmemarkedet, at den danske økologi-sektor har succes. Eksporten af økologiske varer steg i 2007 med 73 procent i forhold til året før. Stigningen svarer til en værdi på over 200 millioner kroner, og den samlede eksport af økologiske varer beløb sig til cirka 477 millioner kroner i 2007. Væksten ligger indenfor mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønsager, som udgør 84 procent af eksporten.
Økologi med hjertet
Hvordan den økologisk udvikling på Fyn forløber i de kommende år, er ifølge Diana Poulsen svært at sige noget om. Men de mange økologiske erfaringer, som efterhånden er blevet samlet op, gør det i hvert fald ikke sværere at starte som økolog.
- På Fyn har vi nogle økologer, som har været med i rigtig mange år, så der er masser af erfaring at trække på. Og noget af det, der kendetegner økologerne, er, at de er gode til at hjælpe hinanden – herunder også de nye økologer, siger Diana Poulsen, som vurderer, at der i øjeblikket er cirka 180 økologiske landmænd på Fyn.
- De seneste, som er kommet til, er nogle mindre brug, som dyrker økologiske grønsager, fortæller økologikonsulenten, som samtidig ikke lægger skjul på, at papirarbejdet fortsat er en udfordring for de nye økologer.
- Når det gælder papirarbejdet, kræver det, at der kommer en konsulent indover. Ellers kan man godt støde hovedet imod muren. Og man skal ikke lægge om til økologi bare for at lægge om. Økologisk landbrug er ikke venstrehåndsarbejde. Så man skal have hjertet med og synes, at økologien er interessant og udfordrende, siger Diana Poulsen.