DC i Horsens klar til en million flere grise

NYT: Fredag var der rejsegilde på nye mandskabsrum hos Danish Crown i Horsens. De afløser midlertidige faciliteter langt fra slagtegangen.

Fabrikschef Per Laursen på Danish Crowns slagteri i Horsens er fra nytår klar til at slagte yderligere én million svin eller en kapacitet på i alt 5,5 millioner årligt.

Kapaciteten på Danish Crown i Horsens viser sig nemlig at være meget større end de oprindelige kalkuler viste. Miljø-tilladelsen er nu øget med næsten 50 procent i forhold til den oprindeligt planlagte kapacitet på 76.000 slagtesvin ugentligt.

- Vi har fået miljøgodkendelsen på plads, så vi nu må slagte 110.000 svin om ugen. Men hvornår ledelsen eventuelt vil trykke på startknappen, kender jeg ikke noget til, siger fabrikschef på Danish Crown i Horsens, Per Laursen.

- Egentligt kan man sige, at vi har fået den midlertidige tilladelse, vi fik i forbindelse med slagteribranden i Blans, gjort permanent. I en periode har slagteriet i Horsens været oppe på at slagte 99.000 svin ugentlig, siger fabrikschefen.

Klar til flere
Fabrikken har tidligere fået permanent tilladelse til at gå fra oprindeligt 76.000 slagtesvin til 86.000 slagtninger.

Slagteriets nye tilladelse på cirka 110.000 slagtninger pr. uge eller 5,5 millioner pr. år, forventer Per Laursen ikke vil medføre yderligere problemer vedrørende udskæring og plads i frysehuset.

- Så jeg må da ærligt indrømme, at det er svært at bevare pessimismen, siger Per Laursen om den hypermoderne fabrik, som altså er i stand til at håndtere cirka 5,5 millioner svin i stedet for de knapt fire millioner, som de oprindelige kalkuler lød.

Han tilføjer dog, at der ham bekendt ikke umiddelbart er planer om flere slagtninger i Horsens.

- Hvis det var tilfældet, skulle jeg i det mindste vide det, da det i så fald bliver nødvendigt med ekstra ansættelser. Så det kan tidligst blive en gang i det nye år, hvis ledelsen beslutter sig for det, siger Per Laursen.

Fredag holdt slagteriet rejsegilde på en nybygget velfærdsafdeling, så de midlertidige badefaciliteter og mandskabsrum tilpasses de nye muligheder.

Slagtninger i pauserne kræver nye faciliteter for medarbejderne.

Danish Crown i Horsens udbygger allerede nu slagteriet med nye badefaciliteter til 400 nye medarbejdere til afløsning for midlertidige faciliteter.

Mellem de to store blokke, som huser henholdsvis slagtegang med udbening og udskæring og den anden blok med frysehus, er nu skudt en ny velfærdsafdeling i vejret og under jorden – i hele tre etager.

Fri for blikke
- Den største del af arbejdet med udgravning og at banke nye søjler i jorden er afsluttet, så der mest mangler færdiggørelse. Arbejdet ventes afslutte i december i år, siger Agnete Poulsen, som har ansvaret for besøgstjenesten på storslagteriet.

Med til byggeriet hører en ny »café ingen gæster«, hvor medarbejderne kan få snakket, holde møder og være fri for nysgerrige øjne. I caféen bliver der ifølge Agnete Poulsen blandt andet mulighed for at afholde faglige møder, hygge med videre.

Med i pakken hører også en egentlig wellnesafdeling, hvor medarbejderne kan træne ved alskens maskiner – en slags fitnesscenter. Også i arbejdstiden bliver der mulighed for massage af ømme muskler, så medarbejderen kan være frisk til næste arbejdsdag.

- Jeg kender ikke andre slagterier, som har tilsvarende wellnesfaciliteter, siger Agnete Poulsen, som også påpeger, at den slags er blevet vigtigt for at kunne rekruttere nye medarbejdere.

Ingen pauser
De nye faciliteter giver plads til yderligere cirka 200 nye medarbejdere, hvis det bliver aktuelt. Fabrikken har allerede skruet op for forædlingen af for eksempel grisetæer og fedtholdige produkter til Rusland og Kina. Råvarer som tidligere gik til DAKA, men som nu betaler for forædling og eksport.

Kapaciteten til eventuelt øgede slagtninger skal fremkomme ved at slagte i pauserne om aftenen, hvilket i øjeblikket kun sker på dagholdet.

Såfremt slagteriet skal op på 110.000 slagtninger om ugen, skal man også tage i hvert fald lørdagene i brug.

Læs også