Populære svampemidler i fare

(EFFEKTIVT LANDBRUG) KONSEKVENS: Svampemidler som Folicur, Tilt og Opus risikerer at blive forbudt, hvis EU-forslag vedtages.

Danske landmænd er i forvejen ramt af danske myndigheders forbud mod mange sprøjtemidler. Men nu risikerer de danske forbud at blive slået med flere længder af et forslag, som landbrugsministrene i EU fremlagde i mandags.

I værste fald vil populære svampemidler som for eksempel Folicur, Tilt, Opus, Proline, Bell og Impact, blive forbudte, idet de indeholder aktivstoffet triazoler. Triazoler er i dag det eneste effektive aktivstof mod septoria i hvede, og bruges også i stor stil til at bekæmpe gulrust og andre svampesygdomme i Danmark.

Formanden for Dansk Planteværn, Peter Højer fra Bayer CropScience Danmark, siger:

- På nuværende tidspunkt kan der opstilles forskellige scenarier, og nogle af dem er temmelig skræmmende, både for os og for landbruget. En undersøgelse fra de engelske myndigheder forudsiger således, at 25 procent af de aktive stoffer vil forsvinde, hvis EU vedtager forslaget.

Sprøjtemiddelproducenternes svar på en sådan udvikling kunne være at udvikle nye midler. Men så nemt er det ikke, siger Peter Højer.

- EU har en formodning om, at firmaerne opfinder nogle nye midler. Det ville vi da også gerne gøre. Vi kan bare ikke, siger formanden, og henviser til, at man skal helt tilbage til midten af 80’erne for at finde den seneste store opfindelse inden for ukrudtsmidler.

- Her fandt firmaerne frem til en ny virkemekanisme, som førte til udvikling af SU-midlerne. Men siden har vi ikke været i stand til at finde et gennembrud. De nye midler, der kommer på markedet i dag, fungerer med de samme virkningsmekanismer som dengang, konstaterer han.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug torsdag 26. juni.

Læs også