Väderstad tester majssåning med konventionel såmaskine

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Majssåning med konventionel såmaskine er uden tvivl omkostningseffektiv, men kritikerne advarer mod systemet. Udbyttet kan blive lavere, både hvad gælder tørstofindhold og protein.

I et stort forsøg, finansieret af den svenske maskinproducent Väderstad, har fem svenske husholdningsselskaber (landboforeninger, red.) gennemført en test i at etablere majs med konventionel såmaskine.

Forsøgene blev gennemført i Mälardalen, Östergötland, Halland, Kalmar og Kristianstad, og det er Lennart Johansson fra husholdningsselskabet i Östergötland, der har været forsøgsleder.

Lennart Johansson er tilfreds med forsøgene og mener, at man med dem har vist, at det godt kan lade sig gøre at høste samme udbytte i majs, når man sår med en konventionel såmaskine frem for såning med en præcisionsmajssåmaskine.

- Vi havde også forsøg i 2006, og de viste samme resultat, siger han.

Når man sår med en konventionel såmaskine, lukker man af for tilførslen af udsæd til et antal såskær, så man får en 75 centimeters rækkeafstand. Man lader dog to såskær ved siden af hinanden være aktive, så man får en såkaldt dobbeltrække med 12,5 centimeter imellem. Ved at lade to doseringsvalser arbejde i »samme dobbeltrække« kompenserer man for en ujævn frøplacering.

- Det bliver lidt luftigt i rækken, men der fungerer i praksis, siger Lennart Johansson.

Men både Ingemar Svensson, produktspecialist på Överum og Jörgen Samsson, der var ansat ved husholdningsselskabet i Kalmar, da forsøgene var i gang, er lidt skeptiske.

- Det her er jo Väderstads forsøg, og de har derfor bestemt udsædmængden. Man anvender vores Kongskilde Demeter Aeromat, en gængs præcisionssåmaskine som referencemaskine, og jeg mener, at udsædmængden har været for stor for en præcisionssåmaskine, siger Ingemar Svensson.

Foruden teknikken med dobbeltrækker øger man altså udsædmængden med ti procent for at kompensere for ujævn frøplacering.

Ifølge Ingemar Svensson er det en forkert vej at gå. Majs er en følsom afgrøde – især i det svenske klima. Hvis to planter havner for tæt, orker majsplanten ikke at udvikle sin kolbe ordentligt, og der bliver mindre udbytte. Både, hvad gælder kilo tørstof og protein.

Hvis planten får for meget plads, forsøger den at udvikle nummer to kolbe, som der heller ikke bliver meget mere af. Det fremgår af faktaboksen her på siden, som viser et større udbytte for præcisionssåmaskinen både for kilo totalt tørstof og kilo tørstof i kolberne alene. I faktaboksen fremgår det yderligere, at i forsøgsleddet, hvor man sår med en almindelig såmaskine, bliver såvel planteantallet som antal kolber pr. kvadratmeter noget større. Det har resulteret i et antal dårligt udviklede kolber, som er årsagen til det lavere udbytte.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 15. marts.

Læs også